Konopie i marihuana w kuchni. Książka kucharska

Konopie i marihuana w kuchni. Książka kucharska

Ruszyła przedsprzedaż pierwszej Polskiej książki kucharskiej z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę! Książka kompleksowo opisuje właściwości oraz wykorzystanie konopi do celów kulinarnych. Zawiera 30 przepisów na dania z konopiami siewnymi i 30 na dania z konopiami indyjskimi (marihuaną).

Są to zarówno przepisy na produkty bazowe i domowe ekstrakty z konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań. Oprócz przepisów książka zawiera informacje teoretyczne dotyczące właściwości konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Autorka książki, Małgorzata Szakuła porusza w niej aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych.

Dla kogo jest ta książka?

To podręcznik zarówno dla amatorów jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał jej wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.

Dla pacjentów medycznej marihuany

Część książki poświęcona konopiom indyjskich jest dedykowany pacjentom medycznej marihuany, którzy wciąż nie mogą liczyć na wyciągi medyczne z suszu medycznej marihuany dostępnego w Polskich aptekach. Pacjenci znajdą w książce kompleksowy przewodnik po procesie przetworzenia medycznego suszu konopi, przygotowania domowych ekstraktów na jego bazie i następnie stosowania ich w posiłkach. W książce znajduje się kilka różnych receptur na ekstrakty z marihuany (na przykład w oleju, alkoholu czy mleku), informacje dotyczące obliczania potencji ekstraktu i końcowej dawki THC zawartej w posiłku, a także prawidłowego stosowania ich podczas przygotowania posiłków.

okładka książki

Jakie przepisy zawiera książka?

Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Dania są różnorodne i dość wyszukane, użytkownicy rekreacyjni też znajdą coś dla siebie. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się także do serwowania pacjentom medycznej marihuany, gdyż zostały skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność kanabinoidów ale też dostarczać innych substancji aktywnych.

Przykładowe przepisy, które znajdziemy w książce:

– Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi indyjskich
– Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
– Wegański serniczek konopny z matcha
– Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
– Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
– Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany

Przepisy Posilki z marihuany książka Konopie i marihuana w kuchni Magazyn HIRO Konopie i marihuana w kuchni. Książka kucharska

Co jeszcze znajdziemy w książce?

Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.

Posilki z marihuany książka Konopie i marihuana w kuchni Magazyn HIRO Konopie i marihuana w kuchni. Książka kucharska

Jak wygląda książka i jak można ją kupić?

Książka będzie wydana w wydawnictwie Santa Herba, będzie dostępna po 1 lutego w formacie B5 (250×176 mm) w grubej oprawie, ma 240 stron. Autorem książki jest konopna aktywistka i infuencerka Małgorzata Szakuła, znana z projektu Konopie w kuchni, prowadząca bloga Smiling Spoon. Książkę można kupować od 16 grudnia 2020 w przedpremierowej sprzedaży na stronie autorki www.smilingspoon.pl. Do końca roku będzie dostępna w promocyjnej cenie -50% od ceny detalicznej. Po premierze książka będzie dostępna w wybranych księgarniach i punktach na terenie całej Polski.

Sprzedaż przedpremierowa 80 zł. Możecie ją kupić tutaj.

W dniu premiery książka będzie dostępna księgarniach w cenie 160 zł.

 

Zobacz też: Dlaczego warto dodać do swojej diety żywność konopną?

Dlaczego warto dodać do swojej diety żywność konopną?

 

 

Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News