Czy może być lepsze połączenie niż wino i ser? Może! Wyobraźcie sobie tosta, który składałby się z sera, połączonego z winem? Rozumiecie – nie tost i kieliszek wina, tylko tost z winem. W środku. My jesteśmy zdecydowanie na tak!
Mówią, że łapanie dwóch srok za ogon niekoniecznie skończy się powodzeniem, ale w tym wypadku jest inaczej. Bob, bloger kulinarny BS’ In The Kitchen, przygotował przepis na tost z grillowanym serem i winem! Zła wiadomość jest taka, że nie – nie wystarczy zalać sera winem i położyć na patelni. Dobra jest taka, że cały proces przygotowania tostów zajmie około 25 minut.
Czytaj również: Gorąca czekolada z winem – jak przygotować?
Będziecie potrzebowali dwóch kromek pieczywa, łyżeczki masła, połowy posiekanej czerwonej cebuli, jeden ząbek czosnku, odrobinę rozmarynu i tymianku i łyżeczkę mąki. Do tego wszystkie oczywiście 3/4 szklanki czerwonego wina i 1/2 szklanki startego uprzednio sera (możecie oczywiście zwiększyć ilość sera, jeśli macie taką ochotę)
Dobra – to teraz co zrobić z tymi wszystkimi składnikami? Na patelni, na średnim ogniu roztopić masło. Dodać cebulę i mieszkać. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodać czosnek, cynamon i rozmaryn. Pozostawić tak na kilka minut, po czym dodać łyżeczkę mąki i mieszać. Po wymieszaniu dodać wino. Mieszać, aż alkohol się wytopi, a konsystencja stanie się podobna do kremowej. Następnie, gdy się upewnicie, że wszystko jest okej – weźcie kromki chleba i rozłóżcie na nim przygotowaną na patelni miksturę. Dodajcie ser i odrobinę masła na brzegi. Grillujcie tosta na średnim ogniu, aż osiągnie złoty kolor.