Co sprawia, że lubimy pewne potrawy, a innych nie? Jaki jest najlepszy zapach na świecie? Naukowcy twierdzą, że niezależnie od pochodzenia, kultury lub środowiska, najprzyjemniejszym zapachem na świecie jest wanilia. A co z kwaśnymi lub pikantnymi aromatami, które odnajdziemy w różnych kuchniach świata? Te również mają swoich zwolenników. Wszystkie odnajdziemy podczas Festiwalu Restaurant Week, który tej jesieni pachnie wyjątkowo aromatycznie. Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl.
Dlaczego jedne potrawy pachną zachęcająco, a inne odpychająco?
Uczeni mają na ten temat odpowiedź. Zeszłoroczne badanie przeprowadzone wspólnie przez szwedzki Karolinska Institutet i Uniwersytet Oxforda wykazało, ludzie na całym świecie mają podobne preferencje węchowe, ponieważ historycznie pomogło to wczesnym ludziom przetrwać. Nasz nos biologicznie pełni funkcję swoistego “testera” węchowego, który na wstępie określa, czy dany produkt jest bezpieczny do spożycia. Jednak to nasze własne preferencje w połączeniu z chemią, która ukryta jest w aromatach potraw sprawia, że wybieramy te konkretne, a nie inne.