Gorąca czekolada z winem: jak przygotować jesienny napój?

Dłoń trzymająca kubek z czekoladą, dolewająca do niego wina

Myślimy, że trudno będzie znaleźć wiele rzeczy, które mogłyby konkurować z mieszanką wina, czekolady i ciepłego kocyka. Ktokolwiek wpadł na pomysł gorącej czekolady z winem, był doprawdy geniuszem.

Jak przygotować idealny jesienny napój, który umili Wasze długie wieczory? Przepis jest dość prosty. Weźcie w dłoń niewielki garnek i zmieszajcie 3 łyżeczki gorzkiego kakao z 4 łyżeczkami cukru i 1/8 łyżeczki soli.

Następnie dodajcie 2 lub 3 łyżki mleka, a do tego 1/4 szklaki czerwonego wina. Gotujcie miksturę do momentu wrzenia. Następnie nalejcie do kubka i gotowe!


Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍

Zobacz również: 10 piosenek idealnych na jesienną chandrę

Garrnek z czekoladą i butelka wina

Jeśli chcecie jednak nieco urozmaicić swoją gorącą czekoladę, możecie dodać na wierzch pianki marshmallow, czekoladowe wiórki – co tylko chcecie. A jeśli marzy Wam się mocniejszy trunek, nalejcie mleko i wino w proporcji pół na pół. Życzymy Wam smacznego! Nie musicie dziękować!

Kubek z gorącą czekoladą i góra pianek marshmallow

Tekst: Klarysa Marczak

5/5 - (1 vote)

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News