Miło nam informować, że wraz z przywróceniem działania restauracji wraca festiwal Restaurant Week! Potrwa od 17 czerwca do 5 lipca. Weźmie w nim udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Jak zawsze na gości czekają popisowe 3-daniowe menu, festiwalowy koktajl, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. Cena zestawu 49 zł. Można już dokonywać rezerwacji online!
Powrót życia towarzyskiego
Pandemia pokazała dobitnie, jak wielkim zagrożeniem dla naszego zdrowia psychicznego i samopoczucia jest brak życia towarzyskiego. Jest ono jedną z podstaw zdrowego społeczeństwa o kulturze nie wspominając. Z ankiety przeprowadzonej wśród gości wynika, że wyjścia do restauracji były tym, czego najbardziej nam brakowało podczas kwarantanny. Prawie 80 % badanych zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń. Dlatego Restaurant Week powraca jak najszybciej, by podziękować za wsparcie podczas lockdownu.
Restauracje dziękują za wsparcie
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, które stanowi formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do nich. W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.
Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, Komu Komu, czy Meltemi, a także debiutanci jak: Przyjemność Warszawska, Syreni Śpiew, Koneser czy Zielnik. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. trójmiejskie Crudo, Punkt Gdynia i Szafarnia 10, katowickie ISTO, wrocławskie Alyki, poznańskie Na Mieście Restaurant by Body Chief, Obfitość Smaku i Wina, łódzkie Quale i Ristorante Mare e Monti, szczecińskie Va Banque i Niebo – Wine Bar Cafe, toruński Filmar, a także krakowskie Sticky Fingers czy Del Papa.
Wraca festiwal Restaurant Week
Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.
Jako podziękowanie dla wszystkim uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12 – 29 czerwca, pierwsze 10.000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.
Rezerwacje on-line
Miejsca w wybranej restauracji możecie już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Wybieracie liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Wasza rezerwacja będzie obejmować 90 minut.
Bezpieczeństwo w restauracji
Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.
Restaurant Week to także konkursy. W festiwalowym konkursie fotograficznym możecie wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, oraz nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższą edycję Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na waz przy stolikach.
Festiwalowe miasta i regiony
Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.