Celebracja świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Rusza jubileuszowy Restaurant Week!

Dwa zdjęcia przedstawiające jedzenie na talerzu

Restaurant Week kończy w tym roku 5 lat. Ogólnopolski festiwal najlepszych restauracji przy każdej edycji namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia.

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem #KochajJedzenie.

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna #SzanujJedzenie o wielomilionowym zasięgu.

Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem #KochajJedzenie rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach.

Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. – Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – KOCHAJ JEDZENIE.

  1. Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze
  2. Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki
  3. Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej
  4. Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle
  5. Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi
  6. Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji
  7. Nie marnuj – uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Rezerwujcie stoliki, nie zwlekajcie i kochajcie jedzenie!

Komentarze
Celebracja świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Rusza jubileuszowy Restaurant Week!
5 (100%) 1