Chociaż poniedziałki nie kojarzą się nam z niczym przyjemnym, to dzisiaj mamy dla Was opowieść o wyjątkowym wieczorze, który spędziliśmy w Restauracji Szóstka w Hotelu Warszawa.
Ciepły, letni wieczór, powoli zachodzące słońce – tak właśnie wyglądał poniedziałek 15 lipca, gdy w Restauracji Szóstka odbywała się Kolacja u Przyjaciół Kilku. Organizatorem tego prywatnego wydarzenia był Hotel Warszawa. Tego wieczoru nowootwarta Restauracja Szóstka gościła wiele znanych osobowości ze świata kultury, takich jak: wokalistkę i kompozytorkę jazzową Urszulę Dudziak, reżyserkę Małgorzatę Szumowską, fotografkę mody Magdalenę Łuniewską, modela Piotra Czaykowskiego, Kanę Miyazawę z Vogue Japan, wokalistkę Mikę Urbaniak, Benata Alonso – szefa kuchni Raffles Europejski, Monikę Mleczko (żonę słynnego rysownika) czy Ambasadora Turcji – Tunça Üğdüla.
Towarzystwo Przyjaciół Kilku jest fundacją utworzoną przez Julię Bosski, Aleksandra Tomaszkiewicza i Łukasza Leskiera. Wykorzystując jedzenie, jako środek do komunikacji i łączenia nacji, promują sztukę, kulturę i kulinaria polskie zarówno w kraju, jak i za granicą. Julia Bosski przez 5 lat organizowała w Berlinie spotkania pod szyldem Obiadów Czwartkowych.
Kolacja u Przyjaciół Kilku, która odbyła się w Restauracji Szóstka znajdującej się w Hotelu Warszawa zgromadziła gości z całego świata – artystów, muzyków, dziennikarzy, arystokratów i przyjaciół fundacji. I chociaż mogłoby się wydawać, że taka lista gości może onieśmielać – nic bardziej mylnego. I myślimy, że nie będzie przesadą stwierdzenie, że nie można było wybrać lepszego miejsca na tak magiczny wieczór. A to wszystko dlatego, że w Restauracji Szóstka, każdy gość może poczuć rodzinną atmosferę, nawet jeśli przebywa w gronie nieznajomych. Taka idea też przyświecała poniedziałkowemu wieczorowi.
Przez 8 lat mieszkałam w Berlinie i przez 5 lat byłam organizatorką Polskich Obiadów Czwartkowych, w trakcie których pokazywałam innym Polskę i polską kulturę od jej najpiękniejszej strony. W styczniu wróciłam do Warszawy – chociaż nie przypuszczałam, że to się kiedykolwiek stanie. Wyprowadzając się do Berlina byłam negatywnie nastawiona do Polski, ale potem zaczęłam się zastanawiać: dlaczego? Polska to piękny i niezwykle intrygujący kraj ze wspaniałymi ludźmi. A jedzenie zawsze było dla mnie środkiem do komunikacji, nawiązywania kontaktów – nazywam to kulinarną dyplomacją. Nie ma chyba na świecie osoby, której nie cieszyłoby dobre jedzenie i dobre wino. Moją misją wciąż jest łączenie ludzi z całego świata, ale także zwrócenie uwagi na nasze codzienne wybory: co jemy, dlaczego jemy, jakie składniki są ważne, co pijemy, z czego pijemy, w co się ubieramy… To niezwykle ważne, by mieć świadomość, skąd pochodzą nasze posiłki, napoje, czy właśnie ubrania. Dzisiejszego wieczoru chcę, żebyście ze sobą rozmawiali, wymieniali się doświadczeniami i chociaż zbyt często się nad tym nie zastanawiamy, rozmowa – szczególnie z ludźmi, których nie znamy to bardzo istotny element naszego życia – powiedziała Julia Bosski w krótkiej przemowie otwierającej kolację.
To wszystko, co wymieniła Julia, zdarzyło się podczas tego wieczoru. Zaczynając na międzykulturowych rozmowach, które toczyły się do samego rana, a kończąc na tym, co może wydawać się przyziemne, czyli jedzeniu i piciu. Dania w otwartej kuchni Restauracji Szóstka przygotowywała dwójka prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej. Maksut Askar – szef kuchni Resturacji Neolokal znajdującej się w Stambule, wyróżnionej jako jedna z 50 najlepszych restauracji na świecie według The World’s 50 Best Restaurants. W duecie z Maksutem współpracował Darek Barański – szef kuchni Resturacji Szóstka, z którym kilka tygodni przeprowadziliśmy wywiad: Kucharz jest rzemieślnikiem, nie artystą. Rozmawiamy z Darkiem Barańskim, szefem kuchni Restauracji Szóstka.
Cieszę się, że mogłem poznać Darka i cały wspaniały zespół, razem zrobiliśmy naprawdę kawał dobrej roboty. Przywiozłem ze sobą tylko 4 składniki – musiałem udowodnić, że jestem ze Stambułu (śmiech), a pozostałe, których używaliśmy podczas przygotowywania posiłków pochodzą z Polski – prosto od rolników, których macie naprawdę wspaniałych i wcale nie trzeba ich daleko szukać. Jestem szczęśliwy, że mogę tu być, mam nadzieję, że wy także! – powiedział Maksut Askar.
Dzięki Maksut za przyjęcie zaproszenia do wspólnego gotowania, to była dla ogromna przyjemność – mnóstwo nowych inspiracji i pomysłów. To właśnie najbardziej lubię, gdy współpracuję z innymi szefami kuchni, że możemy się czegoś od siebie nawzajem nauczyć i dla nas obojga jest to pewnego rodzaju wyzwanie. Menu dzisiejszej kolacji opiera się na warzywach – to one grają tu główną rolę. Tworząc każde danie skupialiśmy się przede wszystkim na jakości serwowanych produktów – dodał Darek Barański.
Umiejętności szefa kuchni Restauracji Szóstka – Darka Barańskiego przyciągają najlepszych szefów od których Darek może się uczyć a oni od niego – dzięki temu tacy kucharze pojawiają się właśnie w tym miejscu. Restauracja Szóstka jest jednym z niewielu miejsc w Polsce, która ma tak światowej klasy obsługę i jedzenie. Bez wątpienia to miejsce, które otwiera Warszawę na świat, promując Polskę.
Menu zawierało zarówno polskie, jak i tureckie elementy, przygotowane z lokalnych i sezonowych składników – co jest charakterystycznym elementem dla Restauracji Szóstka. Z wyjątkiem Pstrąga Ojcowskiego, wszystkie dania były wegetariańskie.
Fundacja Przyjaciół Kilku jest także ambasadorem nowej fali polskich win, dzięki czemu podczas kolacji mogliśmy spróbować wyrobów fantastycznych winiarzy z najlepszych polskich winnic: Winnica Skarpa Dobrska, Winnica Modera, Winnice Kojder, Winnica Dwórzno oraz Winnica Dwór Sanna.
Za oprawę muzyczną tego wieczoru odpowiedzialny był muzyk i współzałożyciel Przyjaciół Kilku – Aleksander Tomaszkiewicz, a swoim wokalem oczarowała nas Nadya. Oczarowała to mało powiedziane – gdy tylko wszyscy usłyszeli głos wokalistki po raz pierwszy, prośbom o bisy nie było końca. Wystąpiła także Mika Urbaniak, a do występu spontanicznie dołączyła jej mama Urszula Dudziak. Trudno zapomnieć taką dawkę energii z połączenia jazzu, hip-hopu w wykonaniu artystów światowego formatu.
Celebracja tego wyjątkowego wieczoru trwała prawie do świtu i tak naprawdę nikt nie chciał, by ta noc dobiegła końca. Kulinarna dyplomacja, o której wspomniała Julia Bosski, połączona z rodzinną atmosferą Restauracji Szóstka w Hotelu Warszawa, sprawiła, że żaden z gości jeszcze długo nie zapomni tego wieczoru! A sobie i wam możemy życzyć samych takich okazji do świętowania, gdzie nie mają znaczenia żadne różnice, czy bariery kulturowe. Parafrazując pewną starą jak świat piosenkę: Bo gdzie jeszcze ludziom tak dobrze, jak tu? Tylko w… Restauracji Szóstka.
Michał Torzecki i Daftcode ponownie zapraszają na otwarcie akcji charytatywnej pod hasłem „Sztuka pomagania zwierzakom”.…
Kiedy uświadomiłem sobie, że prawo jazdy posiadam już od osiemnastu lat, poczułem się bardzo staro. Nic tylko odłożyć…
Ponad dwadzieścia koncertów topowych polskich muzyków, a także liczne rozmowy z artystami i naukowcami o…
Włoska firma powraca z wielkim hukiem. 23 czerwca miała miejsce premiera kolekcji pod tytułem 59th…
STARIUM.CX™ to wisienka na torcie polskiego streetwearu. Marka właśnie zaprezentowała nową kolekcję kapsułową zatytułowaną –…
Ukraińska fotografka Oleksandra zatrzymuje modelki i modeli w swoich kadrach rodem z dwutysięcznego roku. Zdjęcia,…