Czy wino powoduje kaca? Oczywiście, chociaż producenci zachęcają do jego spożycia twierdząc, że kac po winie jest najmniej dotkliwy w porównaniu do innych alkoholi. Słyszeliśmy też o specjalnych rodzajach win ekologicznych, które podobno nie powodują kaca. Ale po co ograniczać się tylko do jednego wina, które niekoniecznie może nam smakować, gdy istnieje sposób, by każde wino pozbawić składnika powodującego syndrom dnia następnego!
Czym są siarczyny w winie i czy powodują kaca?
Każde wino zawiera siarczyny (czyli w tym przypadku dwutlenek siarki) i jest to proces naturalny, ponieważ dwutlenek siarki powstaje w niewielkiej ilości jako produkt przemiany materii drożdży podczas fermentacji. Co prawda istnieją wina ekologiczne, które nie zawierają dodatku siarczynów, ale są sprzedawane są w niewielkich ilościach. W sklepach znajdziemy za to głownie te tradycyjne, zawierające siarczyny.
Siarczyny w produkcji win wykorzystywane są jako konserwant. Zapobiegają utlenianiu i rozwojowi mikroorganizmów, a w rezultacie przedłużają świeżość i utrwalają smak wina. Niestety to co jest przydatne w procesie produkcji wina ma też skutki dla konsumentów. Siarczyny powodują kaca!
Czy wino powoduje kaca i jak odfiltrować siarczyny, które go powodują?
Üllo to system filtracji dowolnego rodzaju wina, dzięki któremu na zawsze pożegnacie się z kacem. Jak to możliwe? Jak wiemy, to siarczyny odpowiedzialne za odpowiednią konserwację trunku są przyczyną nieprzyjemnych konsekwencji naszych po-alkoholowych poranków. Jak zapewniają twórcy gadżetu, siarczany nie są już potrzebne, gdy otworzymy butelkę i zamierzamy ją w całości opróżnić.
Zobacz też: Wirtualne partnerki w Twojej kieszeni: Top 10 aplikacji AI
Filtr do wina – wino bez siarczynów
Urządzenie ma za zadanie oczyścić wino ze złowrogich siarczanów, pozostawiając nam czystą radość z kieliszka (albo dwóch) wina. Co więcej, nie jest to nic skomplikowanego – cały gadżet jest nakładką, którą zakładacie na kieliszek lub karafkę przed nalaniem wina, stworzony tak, aby pasował do zarówno mniejszych, jak i większych kieliszków.
Czy wino powoduje kaca po przefiltrowaniu? Dajcie nam znać jeżeli wypróbujecie tę metodę, bo co dwie głowy to nie jedna… A wiemy, że są was tysiące! To co, raz na zawsze żegnamy się z Panem Kacem?