W ten weekend w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego spotkają się miłośnicy dobrego i mądrego jedzenia. Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbędzie się pod hasłem Rośliny, Owady i Miód.
WFK to inicjatywa Grzegorza Łapanowskiego, który wspólnie z Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogrodem Botanicznym UW i Targami WZORY postanowił zaprosić pasjonatów kuchni nie tylko do stołu, ale także do dyskusji nad edukacją kulinarną, rolnictwem ekologicznym, bioróżnorodnością, czy dostępem do dobrego jedzenia. Wśród zaplanowanych wydarzeń są także pokazy filmowe FILMS for FOOD, które gościć będzie kino Muranów. W planach także polska produkcja, dokument Korzeń Marcina Wokana.
9 września, godzina 19:00 – The Singhampton Project
reż. Jonathan Staav
Kanada, Niemcy, Francja 2014, 62’
9 września, godzina 20:00 – Korzeń
reż. Marcin Wokan
Polska 2016, 33’
HIRO Technologia. Porównanie Sonos ACE i AirPods Max.
Film Korzeń, Marcina Wokana jest próbą odpowiedzi, czym jest Food Think Tank. W trakcie seansu zobaczycie dwa projekty kulinarne: Ziema i woda oraz Las – Instalacja. Oba są przystankami w drodze do tytułowego Korzenia – Graala. Korzeń ma zbliżać nas nie tylko do podstawowych wartości w dziedzinie gastronomii, ale także w otaczającym nas świecie.
10 września, godzina 19:00 – W obronie jedzenia/ In Defense of Food
reż. Michael Schwarz
USA 2015, 117’
https://www.youtube.com/watch?v=DIW4HJa_gFU
Więcej szczegółów na temat FILMS FOR FOODS oraz informacje o biletach znajdziecie na oficjalnym wydarzeniu na Facebooku. Festiwal rozpoczyna się już jutro na terenie Ogrodu Botanicznego UW i potrwa do końca weekendu! Zobaczcie także klip, w którym na Festiwal zaprasza sama Krystyna Czubówna.
Tekst: Katarzyna Irmina Stępniak