Styczeń to czas rozpowszechniania informacji i podnoszenia świadomości na temat wegańskiego jedzenia. Dla wielu osób weganizm jest świetną zachętą do ograniczenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Costa Coffee wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów i stawia nowy krok w kierunku ochrony środowiska oferując roślinne menu.
Dieta wegańska w Costa Caffee
Dieta wegańska zyskuje coraz więcej zwolenników i to nie tylko wegan, wegetarian czy fleksarian. Rosnąca świadomość i postęp naukowy w zakresie zdrowego odżywiania, a także różnorodność dostępnych produktów oznaczają, że osoby jedzące mięso szukają roślinnych alternatyw. Chcą wprowadzić do swojej diety zdrowsze opcje lub pomóc zatrzymać szybko postępujące zmiany klimatyczne. Firma Costa Coffee postanowiła odpowiedzieć na potrzeby osób, które chcą zastąpić mięso i produkty mleczne wegetariańskimi alternatywami.
Sieć popularnych kawiarni postanowiła rozszerzyć swoją ofertę o produkty pochodzenia roślinnego. „Zielone” menu będzie dostępne w Costa Coffee od 11 stycznia. Data nie jest przypadkowa, ponieważ 11 stycznia to dzień wegetariański.
Polacy coraz częściej wybierają produkty roślinne
Popularność kuchni roślinnej w Polsce wciąż rośnie. Na stałe zagościła w jadłospisach wielu osób, a podczas zakupów Polacy coraz częściej wybierają produkty roślinne. Konsument chce mieć wybór, a my jako firma pragniemy, aby klienci naszych kawiarni również mieli możliwość dopasowania oferty kulinarnej do swoich potrzeb — mówi Agnieszka Bobrukiewicz, Commercial Marketing Director Costa Coffee. Roślinne menu obejmować będzie zarówno ofertę słonych, jak i słodkich przekąsek, oraz kawy, które serwowane będą na napoju roślinnym. Początek roku to moment wprowadzania zmian i postanowień – dla Costa Coffee to krok w kierunku rozwoju oferty przyjaznej środowisku — dodaje Bobrukiewicz.
Roślinny Qurczak® rządzi
W roślinnym menu Costa Coffee na stałe zagoszczą chrupiące bajgle i tosty. Bajgiel z Roślinnym Qurczakiem® podawany będzie z dodatkami w postaci szpinaku, ogórka konserwowego, wegańskiego majonezu i sosu musztardowego. Bajgiel z ratatouille z soczewicą, wypełniony cukinią, bakłażanem, pomidorami oraz papryką, serwowany będzie ze szpinakiem, pomidorkami w oliwie oraz majonezem wegańskim. Tost z Roślinnym Qurczakiem® to przekąska z aromatycznym wege kurczakiem z dodatkiem wegańskiego sera gouda, podawana ze szpinakiem, pomidorkami oraz z majonezem wegańskim.
Oprócz słonych przekąsek wege, Costa Coffee oferuje także słodki wegański deser.
Torcik korzenny w roślinnej wersji z mocno wyczuwalnymi korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, anyż, imbir i kakao. Miękki biszkopt został podwójnie przełożony kremem i udekorowany kruszonką z biszkoptów. Spektakularna, wegańska szarlotka na kruchym spodzie z widocznymi dużymi kawałkami jabłek, udekorowana kruszonką i cukrem pudrem to obowiązkowa słodka pozycja dla miłośników kuchni roślinnej.
Wśród kaw, jak co roku w styczniu, dostępne będą dwie opcje: Hero Latte i Hero
Cappuccino. (Powinno być HIRO Latte i HIRO Cappucino ?. Pomyślimy o tym z Costa Caffee) To klasyczne kawy, które tym razem serwowane będą także na aksamitnym napoju owsianym z dodatkiem grochu — Ultimate Blend. Obie opcje dostępne będą w wersji Iced – na zimno.
Promocje na ofertę roślinną dostępne będą w dniu wprowadzenia jej do kawiarni, a rabat na kawy Hero Latte i Hero Cappuccino obowiązywać będzie od 11 do 13 stycznia.
Zobacz też: Gadżety, dzięki którym byliśmy fajni
Zdjęcia: Costa Caffee