Kuchnia wenecka w samym centrum Warszawy – przedstawiamy Va Bene Cicchetti. Choć rozwój kuchni włoskiej na polu polskiej gastronomii trwa już od jakiegoś czasu, restauracja Agaty Szaran i Emanuele Guidiego przynosi powiew świeżości. Śmiało udowadniają, że smaki Italii zaskakują, wprowadzając do stolicy, perełki kuchni weneckiej.
Va Bene Cicchetti – pyszna idea
Skąd nazwa Cicchetti? Absolutnie nie jest przypadkowa. Agata i Emanuele zakochali się w koncepcji cicchetti czyli drobnych przekąskach, podawanych zwykle w tradycyjnym bàcari. Przypominające hiszpańskie tapasy, są przysmakiem typowym dla małego regionu północy Włoch, stąd cichetti stały się jeszcze bardziej interesujące.
– Pierwszy raz wspólnie wybraliśmy się do Wenecji, aby odwiedzić tatę Emanuele – Alfredo, który świętował tam swoje urodziny – opowiada Agata. – Rozkoszując się lokalnymi przekąskami i winem, a także typowym dla regionu spritzem select – włoskim aperitivo z oliwką w środku – zakochaliśmy się w kuchni pełnej owoców morza, ryb i małych przekąsek, tak rzadko spotykanych we Włoszech – dodaje.
Cicchetti tak bardzo zachwyciło parę, że do Wenecji powracali kilkukrotnie, za każdym razem eksperymentując z nowymi formami przekąsek. W swoją wyjątkową, kulinarną podróż zabierali także ojca Emanuele oraz przyjaciół. Wybraliśmy się tam w każdej porze roku aby jeszcze bardziej doświadczyć lokalności miejsca oraz sezonowości kuchni – dodaje sam Emanuele.
Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍
Giacomo Carreca pochodzący ze skąpanej słońcem Sycylii, a jednocześnie kucharz fine dining, stworzył autorskie menu, w którym bazą są tradycyjne weneckie smaki z zaskakującym twistem własnych doświadczeń kulinarnych. Kwestią równie ważną jak posiłek, były wina i aperitivo.
– Okazało się, że wieloletni przyjaciel Va Bene Miro jak również właściciel La Barbatelle, pochodzi właśnie z tego regionu we Włoszech. Dużo czasu spędziliśmy więc na rozmowach o kuchni i winie również z widokiem na wenecką Lagunę, co zaowocowało sprowadzeniem przez niego, specjalnie dla nas, Select Aperitif – tłumaczy Agata. – To typowe weneckie aperitivo, którego historia sięga 1920 roku. Co ciekawe, w Polsce jest właściwie nie do zdobycia. Poza tym większość karty win bazuje na winiarniach z regionu Veneto.
Va Bene Cicchetti – połączenie włoskich smaków i designu
Holistyczne podejście do restauracji zaowocowało także wyjątkowym wnętrze. Studia NOKE Architects, których inspiracją stała się specyficzna architektura i wystrój weneckich lokali, zadbało także o kolorowe mozaiki, nawiązujące do Wenecji na wiele sposobów. Do tworzenia wystroju NOKE Architects zaprosili graficzkę – Olę Niepsuj. Artystka jest również odpowiedzialna za identyfikację wizualną lokalu.
Zależało nam na stworzeniu miejsca, do którego ludzie lgną ze względu na przyjazną, rodzinną atmosferę. W Cicchetti, poza nami, często można spotkać tatę Emanuele Alfredo, który tworzy niesamowitą rodzinną atmosferę, wita gości szerokim uśmiechem i zawsze służy pomocną dłonią aby znaleźć miejsce dla siebie. Bistro tworzymy z rodziną i przyjaciółmi i chcemy, by każdy z odwiedzających nas gości mogła poczuć ten klimat i stać się jego częścią – mówi Agata.
Sam Truman Capote, mówił, że „być w Wenecji to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem na raz”. W tych kilku słowach zawiera się cała różnorodność weneckiej kuchni i atmosfery. Teraz, dzięki Agacie i Emu, możemy wreszcie poczuć ją w Warszawie.
Autor: Anna Ciesielska
Zobacz też: Sing Sing. Azjatycki koncept: restauracja, koktajlbar i przestrzeń muzyczna
Sing Sing. Azjatycki koncept: restauracja, koktajlbar i przestrzeń muzyczna