W warszawskim kalendarium wydarzeń pojawiła się nowa inicjatywa, która ma za zadanie gromadzić wszystkich głodnych wiedzy o dobrym jedzeniu. Przed Wami pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.
Warszawski Festiwal Kulinarny: Rośny, Owady i Miód, to wydarzenie, które będzie się odbywało w dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.
Będzie to okazja aby nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach.
Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍
Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Zaproszenia są do zdobycia TUTAJ – pamiętajcie, ich ilość jest ograniczona!
Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacja Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia.
Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami! – zaprasza Grzegorz Łapanowski
Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem.
Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.
Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.
Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie.
Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.
Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue na stanowisku Grohe.
Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki EFFECT Zupa Disco w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.
To jednak nie koniec, ponieważ w ramach WFK odbywać się będzie także wydarzenie towarzyszące. 9-10 września w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy Korzeń oraz Singhampton Project, a w niedzielę W obronie jedzenia.
Pełny program Festiwalu oraz informacje dotyczące biletów na pokazy filmowe dostępne są na stronie wydarzenia. Mamy nadzieję, że inicjatywa Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego zostanie entuzjastycznie przyjęta i wpisze się w stałe kalendarium warszawskich wydarzeń – tym bardziej jesteśmy dumni, że możemy wspierać Festiwal od pierwszej edycji!
Zdjęcia: Richard Hade