Poznajcie dziewczynę, dla której whiskey nie ma żadnych tajemnic

Blondynka trzymająca na wysokości oczu szklankę z whiskey

Zwykło się sądzić, że whiskey to zdecydowanie męski trunek. W ostatnich latach ta tendencja się zmienia, także w Polsce. Bursztynowym trunkiem coraz częściej interesują się panie, choć rzadko spotyka się kobiety, które są ekspertkami w tej dziedzinie.

Georgie Bell to dziewczyna ze Szkocji, która swoją pasję przekształciła w pracę. Już podczas studiów na Wydziale Geografii w Edynburgu, gdy pracowała za barem, zaczęła interesować się nie tylko smakiem, ale i produkcją whisky. Ten temat zafascynował ją na tyle, że rozpoczęła studia magisterskie w Instytucie Browarnictwa i Destylacji. Na początku pracowała w elitarnym Scotch Malt Whisky Society, gdzie zaczęła dzielić się swoją pasją z innymi. W ciągu ostatnich 4 lat została ekspertką whisky. Cyklicznie juroruje w najważniejszych konkursach somelierskich, prowadzi wykłady i degustacje na całym świecie, szerząc najlepsze praktyki w smakowaniu whisky.

Georgie czarodziejka


Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍

Georgie ma to, czego najbardziej potrzeba, by wykonywać tę pracę: potrafi wyczuć najbardziej subtelne aromaty tego alkoholu. Dla zwykłych ludzi to w większości ostry smak, dla niej – pieczone jabłka, słony karmel, czy roztopiona czekolada. Jej pasja zainspirowała ją do tego, by wyjść poza grono eksperckie i odkrywać tajniki bursztynowego trunku przed konsumentami.

Jej codzienność skupia się na edukowaniu w zakresie smakowania, podawania, a przede wszystkim piciu whisky. Każdy tydzień spędza w innym miejscu na świecie. Czasem bywa w Australii, innym razem w RPA. Niedawno gościła w Polsce. Prowadzi niezwykłe warsztaty, na których mówi na początku: – Picie to nie przymus, to musi być przyjemność. Doznanie, podczas którego używa się wszystkich zmysłów.

Blondynka trzymająca w dłoni kieliszek z whiskey

Odczarowanie zmysłów

Uczestnicy słuchają, jak zaczarowani, ucząc się testować bursztynowy trunek. Georgie najpierw prosi by go powąchali. Zastanowili się jakie aromaty w nim dominują. Pomaga im wyczuć w whisky odrobinę lukrecji czy lawendy. Dopiero potem pozwala spróbować. Opowiada o każdej butelce, jak o bohaterze szkockiej legendy.

Często żartuje z mitów, które na temat whisky powstały: To nie prawda, że 12-letnią whisky należy kosztować przez 12 sekund, by poczuć prawidłowy finisz. Czas nie ma znaczenia, bo powinien być dostosowany indywidualnie do każdego z nas. Mitem jest też, że wykorzystywanie whisky jako składnika koktajli to profanacja. Tak jak szefowie kuchni korzystają z najlepszych składników, tak samo barmani powinni to robić z trunkami. Whisky można wykorzystać do stworzenia wyjątkowych koktajli, których idealnym dopełnieniem jest jej szlachetny smak.

Ekspert whisky naprowadza, podpowiada jakie znaczenie mają różne połączenia smakowe. Opowiada o tym, jaki wpływ ma destylacja i ciekawy proces produkcji na whisky. Georgie Bell jest Globalną Ambasadorką Single Malt Whisky w Bacardi. Podczas opowiadania o wielokrotnie nagradzanych produktach z portfolio firmy, przyświeca jej idea, że każdy ma prawo do picia whisky w taki sposób, jaki najbardziej służy jego kubkom smakowym.

Georgie przekonuje, że ten szlachetny alkohol można pić nie tylko w czystej postaci bądź a lodzie. Whisky jest doskonałym składnikiem przeróżnych koktajli a także fantastyczne łączy się z jedzeniem. Jednym z najciekawszych przykładów jest połączenie whisky z gorzką czekoladą, które najbardziej lubi Georgie.

5/5 - (1 vote)

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News