Zwykło się sądzić, że whiskey to zdecydowanie męski trunek. W ostatnich latach ta tendencja się zmienia, także w Polsce. Bursztynowym trunkiem coraz częściej interesują się panie, choć rzadko spotyka się kobiety, które są ekspertkami w tej dziedzinie.
Georgie Bell to dziewczyna ze Szkocji, która swoją pasję przekształciła w pracę. Już podczas studiów na Wydziale Geografii w Edynburgu, gdy pracowała za barem, zaczęła interesować się nie tylko smakiem, ale i produkcją whisky. Ten temat zafascynował ją na tyle, że rozpoczęła studia magisterskie w Instytucie Browarnictwa i Destylacji. Na początku pracowała w elitarnym Scotch Malt Whisky Society, gdzie zaczęła dzielić się swoją pasją z innymi. W ciągu ostatnich 4 lat została ekspertką whisky. Cyklicznie juroruje w najważniejszych konkursach somelierskich, prowadzi wykłady i degustacje na całym świecie, szerząc najlepsze praktyki w smakowaniu whisky.
Georgie czarodziejka
Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍
Georgie ma to, czego najbardziej potrzeba, by wykonywać tę pracę: potrafi wyczuć najbardziej subtelne aromaty tego alkoholu. Dla zwykłych ludzi to w większości ostry smak, dla niej – pieczone jabłka, słony karmel, czy roztopiona czekolada. Jej pasja zainspirowała ją do tego, by wyjść poza grono eksperckie i odkrywać tajniki bursztynowego trunku przed konsumentami.
Jej codzienność skupia się na edukowaniu w zakresie smakowania, podawania, a przede wszystkim piciu whisky. Każdy tydzień spędza w innym miejscu na świecie. Czasem bywa w Australii, innym razem w RPA. Niedawno gościła w Polsce. Prowadzi niezwykłe warsztaty, na których mówi na początku: – Picie to nie przymus, to musi być przyjemność. Doznanie, podczas którego używa się wszystkich zmysłów.
Odczarowanie zmysłów
Uczestnicy słuchają, jak zaczarowani, ucząc się testować bursztynowy trunek. Georgie najpierw prosi by go powąchali. Zastanowili się jakie aromaty w nim dominują. Pomaga im wyczuć w whisky odrobinę lukrecji czy lawendy. Dopiero potem pozwala spróbować. Opowiada o każdej butelce, jak o bohaterze szkockiej legendy.
Często żartuje z mitów, które na temat whisky powstały: To nie prawda, że 12-letnią whisky należy kosztować przez 12 sekund, by poczuć prawidłowy finisz. Czas nie ma znaczenia, bo powinien być dostosowany indywidualnie do każdego z nas. Mitem jest też, że wykorzystywanie whisky jako składnika koktajli to profanacja. Tak jak szefowie kuchni korzystają z najlepszych składników, tak samo barmani powinni to robić z trunkami. Whisky można wykorzystać do stworzenia wyjątkowych koktajli, których idealnym dopełnieniem jest jej szlachetny smak.
Ekspert whisky naprowadza, podpowiada jakie znaczenie mają różne połączenia smakowe. Opowiada o tym, jaki wpływ ma destylacja i ciekawy proces produkcji na whisky. Georgie Bell jest Globalną Ambasadorką Single Malt Whisky w Bacardi. Podczas opowiadania o wielokrotnie nagradzanych produktach z portfolio firmy, przyświeca jej idea, że każdy ma prawo do picia whisky w taki sposób, jaki najbardziej służy jego kubkom smakowym.
Georgie przekonuje, że ten szlachetny alkohol można pić nie tylko w czystej postaci bądź a lodzie. Whisky jest doskonałym składnikiem przeróżnych koktajli a także fantastyczne łączy się z jedzeniem. Jednym z najciekawszych przykładów jest połączenie whisky z gorzką czekoladą, które najbardziej lubi Georgie.