Tego lata Żubrówka „z trawką”, czyli Bison Grass pojawiła się na rynku w nowej, limitowej odsłonie. Projekty kreatywne limitowanej edycji Żubrówki Bison Grass były efektem prac najlepszych specjalistów w zakresie grafiki w Polsce, jak również studentów renomowanych uczelni artystycznych – Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Spośród kilkunastu zaproponowanych grafik i wizji artystycznych, kapituła złożona z osobowości świata sztuki i kultury Podlasia: Elwira Horosz –projektantka mody, Jędrzej Dondziło – DJDTEKK, organizator festiwalu Up to Date w Białymstoku oraz Agnieszka Przedlacka w imieniu Roberto Skolmowskiego – dyrektora Opery i Filharmonii Podlaskiej, wyłoniła finałową grupę projektów. Spośród nich wybrany został ostatecznie najciekawszy i najbardziej oryginalny, będący zaproszeniem na wyprawę do miejsca powstania legendarnej wódki: samego serca tajemniczej i dzikiej Puszczy Białowieskiej.
My smakowaliśmy Żubrówki Bison Grass podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Tomka Woźniaka, znanego kucharza i podróżnika. Podstawą do przyrządzanych dań była właśnie trawa żubrowa, która od wieków jest składnikiem Żubrówki. To nie koniec nowości. Na rynku pojawiła się też słodko – gorzka Żubrówka Złota. Jej składniki (kora dębu, leśne zioła i krystalicznie czysta woda) zbierane były w Puszczy Białowiejskiej.
To nie koniec nowości. Na rynku pojawiła się też słodko-gorzka Żubrówka Złota. Jej składniki (kora dębu, leśne zioła i krystalicznie czysta woda) zbierane były w Puszczy Białowiejskiej.
A oto fotorelacja:
(na podstawie materiałów prasowych)