Surrealistyczna książka kucharska Salvadora Dalego

Mężczyzna w czerwonej marynarce na tle stołu zastawionego jedzeniem

Salvador Dali wielkim malarzem był. Co do tego nikt nie ma chyba wątpliwości. Teraz okazało się, że artysta był wielkim wizjonerem także w kuchni. Swoje surrealistyczne wizje przekuwał w osobliwe dania serwowane gościom w jego domu. Można być pewnym, że nikt nie posługiwał się zestawem małego Master Chefa w taki sposób jak on.

Wierzcie lub nie, ale to właśnie nad garami widział się Dali, długo przed tym zanim zaczął malować obrazy. Spełnieniem tego marzenia było wydanie książki kucharskiej w latach 70. „Les Diner de Gala” to zbiór dziwnych i z pewnością oryginalnych potraw, które nakarmią nie tylko brzuchy, ale też wyobraźnię. Dali dzieli się w książce swoimi przepisami na tysiącletnie stare jajko, wołowe kotlety faszerowane ślimakami, żabie paszteciki czy słodkie toffi z szyszkami sosny. Po przekartkowaniu kilku stron wiadomym staje się fakt, że kuchnia à la Dali serwuje dania tylko dla ludzi o mocnych nerwach i stalowych żołądkach.

Okladka-ksiazki-dalego

Potrawy nie były wariacją, która swój żywot zakończyła na papierze. Dali realizował swoje pomysły podczas ekscentrycznych kolacji, jakie organizował dla swoich znajomych. Żeby dostać zaproszenie na „dinner party” chętni musieli nie tylko ze smakiem zjadać wszystko co pojawi się na stole, ale też odpowiednio się ubrać, aby pasować do surrealistycznej atmosfery panującej na imprezie.

Przepisy ze świata Dalego nie są dla każdego. Jeśli liczysz kalorie, podążasz za dietą zgodną z fazami księżyca i uważnie sprawdzasz etykiety, szukając na nich elementów z tablicy Mendelejewa – poprzestań na podziwianiu ilustracji. Gotując z Salvadorem, trzeba pozbyć się wszelkich hamulców i uprzedzeń. Książka dostępna jest na Amazonie. Dbamy o wasze zdrowie, więc nie będzie tu wzmianki o cenie. Warto wiedzieć tylko, że jest trzycyfrowa i podana w dolarach…

Kobieta z ciastkami na glowie w ilustracji ksiazki surrealistycznej

wielka potrawa z krabow w wizji Dalego Rozkładówka ksiązki, po lewej ilustracja jedzenia, po prawej tekst przepisu

Tekst: Kasia Mierzejewska

Surrealistyczna książka kucharska Salvadora Dalego
5 (100%) 1