5 najdroższych dań świata

#1. Włoskie białe trufle z Alby, cena: 160,406$

Trufle są drogie, jednak na te włoskie pozwolić mogą sobie osoby ze sporą nadwyżką na koncie. Wygórowane ceny są spowodowane bardzo trudną uprawą. Ogromna biała trufla o wadze około 1,5 kg została kiedyś sprzedana za ponad 160,000$.

jedzenie1

Fot. therichest.com

 

#2. Kawior Almas, cena: 28,000$ za puszkę

Ten bardzo rzadki przysmak pochodzi z Iranu z jaj jesiotra albinosa. Samo znalezienie sklepu z kawiorem Almas jest niezwykłym wyzwaniem. Wiadomo, że można go dostać w Caviar House & Prunier w Londynie. Kupując kawior na kilogramy, dostaniecie go w puszce wykonanej z 24 karatowego złota.

jedzenie2

Fot. caviarbase.com

#3. Melon Yubari King, cena: 23,000$

Aby zdobyć ten rzadki, pomarańczowy melon prowadzone są nawet aukcje. Jest uprawiany w szklarniach w Yubari, w Japonii. Pewien biznesmen złożył ofertę na około 23,000$ i został szczęśliwym posiadaczem melona.

jedzenie3

Fot. elitedaily.com

 

#4. Czarny arbuz Densuke, cena: 6,100$

Bardzo rzadko spotykane czarne arbuzy uprawiane są w Japonii. Wysoka cena jest wynikiem idealnej kruchości, twardości oraz słodyczy. Ze żniw otrzymuje się zazwyczaj tylko kilkadziesiąt owoców.

jedzenie4

Fot. therichest.com

 

#5. Wołowina Wagyu, cena: 2,800$

Zawiera ona wysoki procent kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pochodzi z Japonii, a krowom dodaje się do posiłku piwo lub sake. Dodatkowo są regularnie masowane, co miało zapewnić najwyższą jakość mięsa.

jedzenie5

Tekst | Sandra Miller

Fot. urbanspoon.com

Komentarze
5 najdroższych dań świata
Oceń artykuł