Sushi prosto z Gocławia!

Sushi cieszy się dziś ogromnym zainteresowaniem. Otwiera się coraz więcej restauracji specjalizujących się w jego przygotowywaniu, choć wciąż źle wymawiana jest nazwa, przez „szi”, zamiast „si”.

Choć oryginalna potrawa przygotowywana była nie z surowych, a fermentowanych ryb, dopiero po tym jak do ryżu zaczęto dodawać ocet zastępujący fermentację i niwelujący nieprzyjemny zapach, zyskała sławę. Tzw. Edo Sushi stało się popularne w 1827 i 1829 roku, początkowo jako niedrogi fast food, sprzedawany na ulicach. Dopiero w latach 70. XX wieku zawędrowało do Stanów Zjednoczonych. Amerykanie jednak nie byli przekonani do surowych ryb, dopóki nie powstało california maki.

Dopuszczono w nim do użycia nie surowej ryby, a gotowanej na parze, z dodatkiem krabich soków, a także awokado, niepochodzącego z Japonii. Oprócz tego w california znajduje się kyuri, a więc japoński ogórek. Początkowo zachód sceptycznie odnosił się także do nori, glonów, w które zawija się sushi, dlatego ryż umieszczono także na zewnątrz maki.

Super oferta NIKE

JD Sports wchodzi do Polski i kusi ofertami na produkty NIKE. Link w artykule.

California rozpoczęło właściwą sushi rewolucję. Dziś rodzajów jest tak wiele, że niemożliwym jest zrobienie jednej listy zawierającej wszystkie.

Właśnie to i wiele innych specjalności szefa kuchni możecie spróbować w gocławskiej restauracji, Kimono Sushi. W jej menu znalazły się także opcje wegetariańskie. Oprócz samego sushi oferuje również dania gorące oraz japońskie piwo i wino.

Kimono zachęca do odwiedzin licznymi promocjami, tymi stałymi, jak i stale się zmieniającymi, które regularnie umieszcza na facebookowym fanpage’u.

Jeśli mieszkacie, czy też pracujecie w pewnej odległości od Gocławia, wystarczającej by ostudzić Wasz zapał, możecie oczywiście skorzystać z oferowanego dowozu.

Sprawdź całą ofertę na: http://www.kimonosushi.pl/

Oraz funpage : https://www.facebook.com/pages/Kimono-SUSHI/242003315945224?fref=ts

 20140906_170940

sushi3

20140730_200413

  20140512_211701  20140602_221923  20140727_204134  20140806_135350

(na podstawie materiałów prasowych)

Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News