Jakie zalety ma stosowanie witaminy C w pielęgnacji?

stosowanie witaminy C w pielęgnacji

Witamina C jest obecnie jednym z najbardziej poszukiwanych składników w kosmetykach do twarzy. Jej silne działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe i rozświetlające powoduje, że powstają całe linie preparatów pielęgnacyjnych, których głównym składnikiem aktywnym jest właśnie witamina C. Swoją przygodę z tą wyjątkową substancją warto zacząć od serum z witaminą C. Jakie korzyści może przynieść dla skóry kwas askorbinowy i w jaki sposób go stosować?

Właściwości witaminy C w kosmetyce

Ten popularny składnik ma bardzo rozległe spektrum działania, co powoduje, że jest odpowiedni dla różnych typów cer i sięgają po niego osoby w bardzo szerokim przedziale wiekowym. Do najważniejszych korzyści pielęgnacyjnych, które płyną ze stosowania serum z witaminą C i innych kosmetyków zawierających tę substancję, można zaliczyć:

  • zapobieganie powstawaniu wolnych rodników – witamina C to silny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia się skóry
  • rozświetlanie cery – skóra pod wpływem stosowania serum z witaminą C odzyskuje zdrowy blask, jej koloryt zostanie wyrównany
  • redukcja przebarwień – kwas askorbinowy pomaga zniwelować plamy pigmentacyjne i przebarwienia będące wynikiem np. ekspozycji na słońce
  • działanie zmniejszające widoczność rozszerzonych naczynek, zapobieganie powstawaniu rumienia na twarzy

Jak stosować serum z witaminą C?

Serum z witaminą C można stosować codziennie, zarówno rano, jak i wieczorem. Substancja nie jest wrażliwa na promieniowanie UV, a wręcz przeciwnie – podbija działanie filtrów przeciwsłonecznych. Witaminy C nie należy jednak łączyć z niektórymi typami składników – zwłaszcza retinolem, kwasami, a także niacynamidem – te substancje mogą niwelować działanie kwasu askorbinowego. Stosując któryś z wymienionych składników, np. w postaci innego serum, warto zadbać o to, by nie był on nakładany w ramach tej samej rutyny pielęgnacyjnej, co serum z witaminą C. Przykładowo, stosując kosmetyk z retinolem, najlepiej zastosować go w rutynie wieczornej. Wówczas nic nie stoi na przeszkodzie, by w rutynie dziennej nałożyć serum z witaminą C pod krem z filtrem UV.

Nie tylko kwas askorbinowy

Najpowszechniejszą formą witaminy C jest popularny kwas askorbinowy, ale w kosmetyce stosowane są również jej inne postacie. Choć kwas askorbinowy ma najsilniejsze działanie, jest substancją niestabilną, która wymaga od kosmetyku niskiego pH (poniżej 3,5). Nie każda skóra lubi kosmetyki z mocno kwaśnym odczynem, dlatego producenci coraz częściej decydują się na umieszczanie w serum pochodnych witaminy C, które działają łagodniej, ale są bardziej stabilne.

Powszechnie używanymi formami witaminy C w kosmetykach do twarzy są zwłaszcza Sodium Ascorbyl Phosphate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid i kilka innych. Pochodne witaminy C są polecane zwłaszcza w przypadku cer wrażliwych, delikatnych i skłonnych do podrażnień. Takie rozwiązanie umożliwia czerpanie korzyści z dobroczynnych właściwości tego składnika, bez nieprzyjemnych konsekwencji.

Zobacz też: Czym charakteryzuje się styl boho? 5 najważniejszych faktów🌻

Czym charakteryzuje się styl boho? 5 najważniejszych faktów🌻

 

Komentarze
Rate this post