Składniki na gnocchi:
– 4 duże ziemniaki
– 200g mąki pszennej
– jajko
– łyżeczka soli morskiej
– 4 łyżki płatków owsianych górskich
– łyżka siemienia lnianego
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– olej rzepakowy
Składniki na sos marchewkowy:
– 3 marchewki
– 1/2 cebuli
– łyżka masła
– 3 łyżki parmezanu
– sól (opcjonalnie, bo ser sam w sobie jest słony)
Przygotowanie gnocchi:
Krok1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce we wrzącej i osolonej wodzie.
Krok2. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, rozgniatamy dokładnie i studzimy.
Krok3. Do ostudzonych dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Wszystko bardzo dokładnie zagniatamy.
Krok4. Rwiemy kawałek ciasta, rolujemy je na cienki wałek i kroimy na 1cm kawałki. Formujemy owalne kształty gnocchi i gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie.
Krok5. Gnocchi wyjmujemy z wody gdy wypłyną na wierzch wody.
Krok6. Płatki owsiane prażymy na patelni bez tłuszczu, mielimy w młynku do kawy.
Krok7. Płatki mieszamy z siemieniem lnianym i pieprzem cayenne.
Krok8. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy kluseczki wysypujemy proszek z płatków owsianych i podsmażamy aż gnocchi się zarumienią.
Przygotowanie sosu marchewkowego:
Krok1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Krok2. Cebulę kroimy drobno i smażymy wraz z marchewką na maśle przez ok.5min.
Krok3. Marchewkę zalewamy co jakiś czas 1/2 szklanki wodą, powtarzamy tą czynność do momentu aż marchewka będzie całkowicie miękka.
Krok4. Do marchewki dodajemy starty ser i blendujemy dokładnie.
SMACZNEGO!
Przepis i zdjęcia: Jagna Niedzielska.