HIRO w kuchni.

DSC_0778

Składniki na gnocchi:

–        4 duże ziemniaki

–        200g mąki pszennej

–        jajko

–        łyżeczka soli morskiej

–        4 łyżki płatków owsianych górskich

–        łyżka siemienia lnianego

–        1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

–        olej rzepakowy

 

Składniki na sos marchewkowy:

–        3 marchewki

–        1/2 cebuli

–        łyżka masła

–        3 łyżki parmezanu

–        sól (opcjonalnie, bo ser sam w sobie jest słony)

 

 

Przygotowanie gnocchi:

 

Krok1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce we wrzącej i osolonej wodzie.

 

Krok2. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, rozgniatamy dokładnie i studzimy.

 

Krok3. Do ostudzonych dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Wszystko bardzo dokładnie zagniatamy.

 

Krok4. Rwiemy kawałek ciasta, rolujemy je na cienki wałek i kroimy na 1cm kawałki. Formujemy owalne kształty gnocchi i gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie.

 

Krok5. Gnocchi wyjmujemy z wody gdy wypłyną na wierzch wody.

 

Krok6. Płatki owsiane prażymy na patelni bez tłuszczu, mielimy w młynku do kawy.

 

Krok7. Płatki mieszamy z siemieniem lnianym i pieprzem cayenne.

 

Krok8. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy kluseczki wysypujemy proszek z płatków owsianych i podsmażamy aż gnocchi się zarumienią.

 

 

Przygotowanie sosu marchewkowego:

 

Krok1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki.

 

Krok2. Cebulę kroimy drobno i smażymy wraz z marchewką na maśle przez ok.5min.

 

Krok3. Marchewkę zalewamy co jakiś czas 1/2 szklanki wodą, powtarzamy tą czynność do momentu aż marchewka będzie całkowicie miękka.

 

Krok4. Do marchewki dodajemy starty ser i blendujemy dokładnie.

 

SMACZNEGO!

Przepis i zdjęcia: Jagna Niedzielska. 

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera