Zero Waste Bistro to pop-upowa restauracja, która powstała z recyklingu opakowań po różnego rodzaju produktach spożywczych.
Pomysł został zainicjowany przez Fiński Instytut Kultury w ramach NYCxDesign Festival. Pop-up restauracja znajdująca się w NYC została stworzona z recyklingu. Zapytacie: jak to możliwe? Odpowiadamy! Przykładowo, ściany restauracji czy zastawa, które możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej to przetworzone opakowania typu Tetra-Pak.
A jedzenie, które znajdziecie w menu, zostało stworzone z produktów, które normalnie, prawdopodobnie wylądowałyby by w śmietniku – chociaż, należy dodać, że żadne z nich nie były zepsute, zgniłe, czy niezdatne do spożycia.
Posiłki w Zero Waste Bistro będą połączeniem lokalnych i organicznych produktów, jak i tych, które zostały uznane za odrzuty przemysłu spożywczego. Z naciskiem nurt zero-waste, nasze menu powstało z twórczego myślenia i chęci stworzenia posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale będą także wpisywały się w zbilansowaną dietę – mówi szef kuchni, Luka Balac.
Więcej o koncepcji restauracji Zero Waste Bistro przeczytacie tutaj.