Categories: miastomiejsca

W Warszawie powstała knajpa Sushito – połączenie sushi i buritto

Na Kruczej w Warszawie powstała nietypowa knajpa OMNOMNOM Sushito. Sushi nietypowe? Gdy łączy się je z kuchnią meksykańską – na pewno.

Polska mapa jedzeniowa co jakiś czas przechodzi przez kolejne szalone fazy. Kiedyś jak grzyby po deszczu mnożyły się kebaby, potem mieliśmy fazę na burgery, w międzyczasie w odświeżonej hipsterskiej wersji powróciły bary mleczne. Stałym trendem gastronomicznym jest kuchnia orientalna, zwłaszcza po tym jak Azja stała się jednym najpopularniejszym kierunków wakacyjnych (roczny wysyp fejsbukowych zdjęć z Tajlandii jest nie do policzenia). Polacy oszaleli na punkcie sushi i faktycznie znalezienie dobrej knajpy z japońskim ryżem i wodorostami nie jest niczym trudnym. Dlaczego więc otwarcie nowej knajpy w centrum Warszawy jest czymś wartym napisania notki? Sushito oferuje swojej klienteli smakołyki łączące cechy japońskiego sushi z meksykańskim burito. Jest to pierwszy tego typu miks jedzeniowy na polskiej scenie gastronomicznej.

Za pomysłem stoją chłopaki z Abstrachuje. Zapowiadają oni kuchenną rewolucję. Koniec z białym wnętrzem, sosem sojowym i pałeczkami. Czas odkryć sushi w zupełnie innym wydaniu. Kombinacji jest mnóstwo. Tak naprawdę każdy może miksować składniki wedle własnych upodobań i stworzyć spersonalizowane i wyątkowe sushito. Z gotowych zestawów  są wersje z karkówką kimchi, wołowiną, kurczakiem panko, czy wegetariańskie z batatem, fasolą lub tofu. W każdym sushito można wymienić ryż na makaron udon lub komosę ryżową.

Poza sushito dostępne są też rolki sushi już bardziej tradycyjne np. z tatarem z łososia czy krewetką w tempurze. Dostępne są też opcje wege, bo bez tego ciężko wyobrazić sobie współczesną, dobrze prosperującą knajpę. Oprócz jedzenia jest też picie – i to nie byle jakie. Z samoobsługowego dystrybutora leje się mleko ryżowe z wanilią, zielona herbata z mango albo napar z imbiru.

Knajpa działa w godzinach 12:00-22:00. Lokalizacja i ceny (średnio 20 złotych za sushito) mogą sprawić, że knajpa „chłopaków  Internetu” stanie się chętni odwiedzanym miejscem w czasie weekendowych szaleństw.

Tekst: Kasia Mierzejewska
Zdjęcia: Instagram & Facebook

 

Komentarze
5/5 - (1 vote)
Klarysa Marczak

Recent Posts

Dlaczego kreatory www ciągle zyskują na popularności? Jak wybrać najlepsze narzędzie?

Jeśli chcesz stworzyć własną stronę internetową, masz do wyboru dwie drogi: albo zwrócisz się do…

3 dni ago

Nowy album Florence + the Machine „Dance Fever” – bajka w 14 utworach

Jeden z najoryginalniejszych zespołów brytyjskich, Florence + the Machine powraca z baśnią zainspirowaną zjawiskiem tanecznej…

3 dni ago

Taco Hemingway powraca z podwójną siłą

Tak, dobrze przeczytaliście. Po ponad dwóch latach wymuszonej przerwy, Taco Hemingway powrócił na scenę. Trasa…

4 dni ago

Dlaczego kochamy krew i łzy? Fenomen true crime

Podcasty opowiadające o brutalnych morderstwach, rozczłonkowanych zwłokach i ludziach znikających w niewyjaśnionych okolicznościach na stałe…

4 dni ago

Active Noise Canceling – historia redukcji hałasu od 1933 roku…

Słuchawki z redukcją szumów są popularne od kilku lat, ale zastanówmy się, jak to działa…

5 dni ago

Co dzieje się z Aniołkami Victoria’s Secret?

Aniołki Victoria’s Secret to legendy świata mody i modelingu. Najpiękniejsze kobiety świata, o idealnych proporcjach…

5 dni ago