Categories: miastomiejsca

W Warszawie powstała knajpa Sushito – połączenie sushi i buritto

Na Kruczej w Warszawie powstała nietypowa knajpa OMNOMNOM Sushito. Sushi nietypowe? Gdy łączy się je z kuchnią meksykańską – na pewno.

Polska mapa jedzeniowa co jakiś czas przechodzi przez kolejne szalone fazy. Kiedyś jak grzyby po deszczu mnożyły się kebaby, potem mieliśmy fazę na burgery, w międzyczasie w odświeżonej hipsterskiej wersji powróciły bary mleczne. Stałym trendem gastronomicznym jest kuchnia orientalna, zwłaszcza po tym jak Azja stała się jednym najpopularniejszym kierunków wakacyjnych (roczny wysyp fejsbukowych zdjęć z Tajlandii jest nie do policzenia). Polacy oszaleli na punkcie sushi i faktycznie znalezienie dobrej knajpy z japońskim ryżem i wodorostami nie jest niczym trudnym. Dlaczego więc otwarcie nowej knajpy w centrum Warszawy jest czymś wartym napisania notki? Sushito oferuje swojej klienteli smakołyki łączące cechy japońskiego sushi z meksykańskim burito. Jest to pierwszy tego typu miks jedzeniowy na polskiej scenie gastronomicznej.

Za pomysłem stoją chłopaki z Abstrachuje. Zapowiadają oni kuchenną rewolucję. Koniec z białym wnętrzem, sosem sojowym i pałeczkami. Czas odkryć sushi w zupełnie innym wydaniu. Kombinacji jest mnóstwo. Tak naprawdę każdy może miksować składniki wedle własnych upodobań i stworzyć spersonalizowane i wyątkowe sushito. Z gotowych zestawów  są wersje z karkówką kimchi, wołowiną, kurczakiem panko, czy wegetariańskie z batatem, fasolą lub tofu. W każdym sushito można wymienić ryż na makaron udon lub komosę ryżową.

Poza sushito dostępne są też rolki sushi już bardziej tradycyjne np. z tatarem z łososia czy krewetką w tempurze. Dostępne są też opcje wege, bo bez tego ciężko wyobrazić sobie współczesną, dobrze prosperującą knajpę. Oprócz jedzenia jest też picie – i to nie byle jakie. Z samoobsługowego dystrybutora leje się mleko ryżowe z wanilią, zielona herbata z mango albo napar z imbiru.

Knajpa działa w godzinach 12:00-22:00. Lokalizacja i ceny (średnio 20 złotych za sushito) mogą sprawić, że knajpa „chłopaków  Internetu” stanie się chętni odwiedzanym miejscem w czasie weekendowych szaleństw.

Tekst: Kasia Mierzejewska
Zdjęcia: Instagram & Facebook

 

Komentarze
5/5 - (1 vote)
Klarysa Marczak

Recent Posts

Win:Win – szósta odsłona wernisażu psich portretów Michała Torzeckiego

Michał Torzecki i Daftcode ponownie zapraszają na otwarcie akcji charytatywnej pod hasłem „Sztuka pomagania zwierzakom”.…

1 dzień ago

Felieton Hiro. Bezpieczeństwo über alles

Kiedy uświadomiłem sobie, że prawo jazdy posiadam już od osiemnastu lat, poczułem się bardzo staro. Nic tylko odłożyć…

2 dni ago

Olsztyn Green Festival 2022 zaprasza

Ponad dwadzieścia koncertów topowych polskich muzyków, a także liczne rozmowy z artystami i naukowcami o…

3 dni ago

Fiorucci 59th Street – powrót do korzeni

Włoska firma powraca z wielkim hukiem. 23 czerwca miała miejsce premiera kolekcji pod tytułem 59th…

3 dni ago

STARIUM.CX™ – kolekcja [THE CXDE*]

STARIUM.CX™ to wisienka na torcie polskiego streetwearu. Marka właśnie zaprezentowała nową kolekcję kapsułową zatytułowaną –…

4 dni ago

Sztuka obserwacji oczami Oleksandry

Ukraińska fotografka Oleksandra zatrzymuje modelki i modeli w swoich kadrach rodem z dwutysięcznego roku. Zdjęcia,…

4 dni ago