Jeśli kiedykolwiek oglądaliście film „Czekolada”, niewątpliwie ślinka leciała Wam na samą myśl o spróbowaniu smaków, które komponowała główna bohaterka. Zobaczcie inne czekoladowe dzieła sztuki. Nie tylko ze względu na smak…
Ideą przyświecającą nendo jest projektowanie przedmiotów codziennego użytku, które wzbudzałyby odczucie nazywane przez nich momentem „!”. Zaskoczenie, poczucie zetknięcia z czymś niezwykłym. Na francuskie targi designu Maison et Objet przygotowali ‘chocolatexture’, czyli edycję 9 czekoladek o wymiarach 26x26x26 mm i finezyjnych kształtach.
Zabawnie brzmiące nazwy poszczególnych czekoladek – takie jak „poki-poki”, „tubu tubu” czy też „zara zara” – są japońskimi nazwami oddającymi ich teksturę. Twórcy twierdzą, że różnica w formie przekłada się na odmienne doznania smakowe.
To nie pierwszy raz, kiedy marka eksperymentuje ze słodkimi materiałami. W 2014 roku zaprojektowali dla Häagen-Dazs lodowy tort, imitujący zimową wioskę zanurzoną w śnieżnym puchu. A gdyby jeden tort był niewystarczający… można było zakupić również czekoladowy most i połączyć parę wiosek.
tekst | Magdalena Sobolska