Powstała pierwsza w Europie podwodna restauracja ?

Podwodna restauracja

Wejdźcie do betonowego wnętrza, złapcie za kieliszek szampana i podziwiajcie podwodny świat. Brzmi kusząco? Zdecydowanie!

Restauracja nazywa się UNDER i została zaprojektowana przez architektów Snøhetta, pochodzących z Olso. W połowie zanurzona, w połowie nad powierzchnią wody, wygląda jak tonący peryskop. Ze względu na nieprzewidywalne warunki atmosferyczne, restauracja jest pokryta prawie metrową warstwą betonu.

Nazwa restauracji – UNDER, ma podwójna znaczenie. W języku norweskim under (pod spodem) może być tłumaczone także jako wonder (cud)tłumaczą architekci.

Restauracja może zmieścić ponad 100 gości jednocześnie. Ale to nie wszystko, pomieszczenie będzie również wykorzystywane jako centrum badań podwodnych. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Budynek restauracji zanużony w wodzie Widok wnętrza podwodnej restauracji Powodny widok na podwodną restaurację Widok na restauracje z lotu ptaka, widać morze Budynek restauracji, zanużony w wodzie

Tekst: Klarysa Marczak

Oceń artykuł. Autor się ucieszy

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News