Pojawiły się podejrzenia, że już wkrótce na świecie zabraknie hummusu

Miska na stole wypełniona kremową pastą

Nie chcemy, żebyście zaczęli panikować, ale pojawiły się poważne przesłanki co do tego, że już wkrótce na świecie zabraknie Waszego ukochanego hummusu.

O co w tym całym zamieszaniu chodzi? O brak głównych składników. Cena popularnej ciecierzycy wykorzystywanej do produkcji hummusu wzrosła o jedną trzecią, a jej ilość na świecie zaczyna maleć. W związku z tym, producenci hummusu walczą o znalezienie złotego środka, czyli optymalnej ceny, za którą będą mogli sprzedawać swój produkt. Według The Grocer, w styczniu 2017 roku, około 300 gramów hummusu kosztowało około 1,14 funta. Aktualnie, cena ta wzrosła już o 33 pensy (czyli 29%).

Dyrektor zarządzający EHL Ingredients tłumaczy, że sytuacja jest spowodowana słabymi plonami w ciągu ostatnich 12 miesięcy w głównych krajach, z których sprowadzana jest ciecierzyca.

Oczywiście wielu sugeruje, że ciecierzyca nie jest niezbędnym składnikiem do produkcji hummusu i można go zastąpić inną rośliną strączkową, ale czy to będzie na pewno to samo?

Oceń artykuł. Autor się ucieszy

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News