Nie chcemy, żebyście zaczęli panikować, ale pojawiły się poważne przesłanki co do tego, że już wkrótce na świecie zabraknie Waszego ukochanego hummusu.
O co w tym całym zamieszaniu chodzi? O brak głównych składników. Cena popularnej ciecierzycy wykorzystywanej do produkcji hummusu wzrosła o jedną trzecią, a jej ilość na świecie zaczyna maleć. W związku z tym, producenci hummusu walczą o znalezienie złotego środka, czyli optymalnej ceny, za którą będą mogli sprzedawać swój produkt. Według The Grocer, w styczniu 2017 roku, około 300 gramów hummusu kosztowało około 1,14 funta. Aktualnie, cena ta wzrosła już o 33 pensy (czyli 29%).
Dyrektor zarządzający EHL Ingredients tłumaczy, że sytuacja jest spowodowana słabymi plonami w ciągu ostatnich 12 miesięcy w głównych krajach, z których sprowadzana jest ciecierzyca.
Oczywiście wielu sugeruje, że ciecierzyca nie jest niezbędnym składnikiem do produkcji hummusu i można go zastąpić inną rośliną strączkową, ale czy to będzie na pewno to samo?