Podczas tegorocznej edycji Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” pojawią się nie tylko specjały kuchni portugalskiej, ale również to, co można najlepszego wycisnąć
z winogron – wina z regionu Tejo.
Region Tejo, leżący w samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag
(z portugalskiego Tejo) niedaleko Lizbony, może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi aż XII wieku. W 1170 roku tereny wokół miasta Santarem uzyskały od ówczesnego króla Portugalii – Alfonsa I Zdobywcy, pierwsze oficjalne zezwolenia na produkcję tego szlachetnego trunku. Kolejny władcy podążając tą samą drogą, wydawali kolejne pozwolenia, konsekwentnie dążąc do zwiększenia produkcji wina, które poza walorami smakowymi uznawane było za towar bardzo dochodowy. W średniowieczu produkcja była już na tyle rozwinięta, że duża jej część wędrowała na rynki angielskie, francuskie czy holenderskie. Eksport dodatkowo ułatwiała przepływająca przez region rzeka Tag, która stanowiła główną drogę handlową dla beczek wypełnionych popularnym gronowym trunkiem.