Ta prosta dwuskładnikowa kuracja to starożytne remedium na naturalnie dłuższe, zdrowsze i bardziej lśniące włosy. Czy naprawdę działa? Otóż odpowiedź jest tak samo prosta i brzmi ona – TAK!
Wbrew powszechnemu przekonaniu, ziarno ryżu to nie służy tylko do jedzenia, ale ma też wiele zalet w pielęgnacji włosów. Wystarczy przejrzeć social media, aby zobaczyć vlogerki, blogerki czy tysiące użytkowników opowiadających o korzyściach płynących z używania wody ryżowej do pielęgnacji włosów, ale także i cery!
Spis treści:
Chociaż zabiegi z użyciem wody ryżowej zyskały ostatnio na popularności, kobiety Yao z południowych Chin, stosują ją już od wieków i mówi się, że to właśnie ona jest sekretem ich długich i zjawiskowo lśniących włosów. Podobno zachowują swój kolor nawet do 80 roku życia! We wspomnianych Chinach, ale także Japonii i Azji Południowo-Wschodniej, używa się wody ryżowej również do pielęgnacji skóry, ale nie tylko do mycia i płukania włosów.
Woda ryżowa zawdzięcza swoją sławę bogatemu zestawowi przeciwutleniaczy, minerałów i składników odżywczych, takich jak witaminy B i E, oraz śladowym ilościom pitery – substancji wytwarzanej w procesie fermentacji ryżu. Woda ta, lekko kwaśna, jest uważana przez wielu specjalistów od urody za eliksir przeciwstarzeniowy, ponieważ wspomaga regenerację komórek naskórka. Dobroczynne właściwości wody ryżowej zapewniają włosom elastyczność, łatwość rozczesywania, zmniejszenie tarcia oraz miękkość. Co jest więc tym magicznym składnikiem? To dzięki węglowodanowi o nazwie inozytol, który chroni włosy przed uszkodzeniami, a jednocześnie wzmacnia mieszki włosowe.
Jeśli chcesz wypróbować tą niedrogą i bezpieczną do wykonania w domu miksturę, potrzebujesz tylko dwóch prostych składników – wody i ryżu (kto by się spodziewał, prawda?) Jak więc odpowiednio przygotować wodę po ryżu, aby wydobyć z niej jak najwięcej dobrego? Można zrobić to dwoma technikami – gotując ryż lub go namaczając. Jednak gotowanie ryżu, może pozbawić go najważniejszych właściwości, dlatego bardziej poleca się jego namaczanie.
Po dwóch dniach w temperaturze pokojowej lub w lodówce, roztwór powinien nabrać białego, nieprzezroczystego koloru i kwaśnego zapachu – są to objawy kwasowości i fermentacji – i to właśnie wtedy będzie gotowy do użycia. Wodę ryżową można przechowywać do 24 godzin w temperaturze pokojowej i od czterech do pięciu dni w lodówce. Jeśli woda ryżowa będzie przechowywana dłużej, jej składniki ulegną fermentacji i degradacji, co może spowodować niechciane uszkodzenie włosów.
Woda ryżowa działa jak kuracja proteinowa, należy stosować ją tak często, jak zwykle stosuje się maski i odżywki zawierające proteiny, aby uniknąć łamliwych i suchych włosów. Zaleca się więc zastępowanie zwykłej odżywki wodą ryżową mniej więcej raz w tygodniu.
Jeśli stosujesz kurację wodą ryżową po raz pierwszy, stosować ją można raz lub dwa razy w tygodniu, aby uzyskać optymalne rezultaty. Po pewnym czasie możesz przestawić się na stosowanie wody ryżowej raz w miesiącu, zwłaszcza jeśli stosujesz na włosy inne rodzaje odżywek lub płukanek.
Wodę ryżową można stosować jako szampon lub jako płukankę do włosów. W przypadku szamponu, nałóż wodę ryżową rozcieńczoną niewielką ilością wody z kranu na wilgotne włosy i delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców przez 5-10 minut. Upewnij się, że całkowicie zmoczyłeś włosy wodą ryżową. Następnie spłucz włosy zimną wodą. Po umyciu włosów nie używaj suszarki, lecz pozwól im wyschnąć naturalnie.
Jeśli wolisz zastosować wodę ryżową jako płukankę, polej nią włosy i delikatnie rozcieńcz niewielką ilością wody z kranu. Delikatnie masuj skórę głowy palcami przez parę minut, a następnie przykryj włosy czepkiem lub woreczkiem i pozostaw na około 20 minut.
Nie przejmuj się zapachem wody ze sfermentowanego ryżu na włosach. Kwaśny zapach zniknie, gdy włosy wyschną. Jeśli jednak to Ciebie nie przekonuje, możesz też dodać do roztworu kilka kropli olejku lawendowego. Po zabiegu włosy pozostaną mocne, długie i gładkie.
Kiedy odżywka lub kuracja znana jest z tego, że czyni cuda na włosach, może pojawić się pokusa, by pozostawić ją na włosach dłużej niż zalecany czas. Jednak według specjalistów, pozostawienie wody ryżowej na włosach zbyt długo może spowodować ich uszkodzenie! Zawartość protein w wodzie ryżowej może spowodować nadmierne przetworzenie i wysuszenie włosów, jeśli pozostawi się ją na długi czas lub na noc. Strzeżmy się więc niepilnowania zegarka!
Skutki uboczne są rzadkie, ale jak w przypadku stosowania jakichkolwiek substancji, mogą wystąpić. Według fryzjerów, najczęstszym efektem ubocznym jest wysuszenie i łuszczenie się włosów, które zazwyczaj wynikają z nadmiernego stosowania płukanki.
Badania kliniczne wykazały, że woda ryżowa nie powoduje podrażnień i jest mało prawdopodobne, aby wywoływała reakcje alergiczne – jednak jeśli wiesz, że masz alergię na ryż, oczywiście unikaj jej. Wykazano również, że ryż ma właściwości nawilżające, zmniejsza oznaki starzenia się skóry oraz łagodzi stany zapalne skóry lub powstające zmiany. Zobaczcie sami, jak używanie wody ryżowej przez trzy miesiące zmieniło wygląd i stan skóry twarzy!
Woda ryżowa, pomimo swojej niezwykłej prostoty, niesie za sobą niesamowite efekty. Poprawia kondycję włosów, zwiększa ich blask oraz gładkość, a także przyspiesza ich porost. Nie pozostaje więc nic innego niż kupno ryżu i wymieszania go z wodą.
Zobacz także: Jakie zalety ma stosowanie witaminy C w pielęgnacji?
Autor: Anna Ciesielska
Już za dwa dni premiera jednej z najbardziej wyczekiwanych gier tego tysiąclecia. Dziedzictwo Hogwartu zagości…
Japoński minimalizm zawitał nawet do księgarni. W Tokio znajduje się salon z książkami, który co…
Samia Finnerty, jedna z najciekawszych singer-songwriterek i przedstawicielek sad girl popu, 27 stycznia 2023 roku…
W tym roku mija 150 lat dżinsów Levi's® 501®, które śmiało możemy nazwać jedną z…
Jaś Kapela jest znany z tego, że nieustannie bierze udział w różnych aferach. Już dwukrotnie…
Historia profesora Wilczura porusza serca Polaków od czterdziestu lat. Przy okazji dowolnych świąt możemy liczyć…