Nie wróż z fusów, uratuj je!

Akcja ratowania fusów Costa Coffee i To Good To Go

Być może słyszeliście już o ponownym wykorzystaniu fusów z kawy. Były już plany posypywania nimi chodników w zimie, nawożenia kwiatów i inne patenty, ale tym razem pomysłem na drugie życie pozornych odpadów po kawusi zabrały się poważne instytucje, które o kawie wiedzą wszystko: Costa Coffee i świetna apka, dzięki której możemy kupić pyszne jedzenie dużo taniej niż w restauracji – Too Good To Go.

Nie wróż z fusów, uratuj je!

Rusza andrzejkowa akcja Costa Coffee i Too Good To Go. Nawóz do kwiatów, naturalny środek czyszczący, neutralizator zapachów w lodówce – to tylko kilka z wielu zastosowań fusów po kawie. Too Good To Go i sieć Costa Coffee, w ramach andrzejkowej kampanii „Nie wróż z fusów, uratuj je”, zachęcają konsumentów do odbierania pozostałości po kawie z kawiarni i wykorzystania ich ponownie. Każdy, kto odbierze fusy, otrzyma zniżkę na zakup kawy z Costa Coffee. Akcja trwa do 30 listopada.

Kawa jest uwielbiana niemal na całym świecie. Posiada nie tylko bogactwo smaków i aromatów, lecz także szereg właściwości zdrowotnych. Często zapominamy, że pozostałości po kawie są równie wartościowe, a mimo to nazywamy je… odpadem. Z powodzeniem przecież używane są chociażby w przemyśle cukierniczym oraz kosmetycznym. W skali roku aż 145 tys. kg fusów – czyli wciąż przydatnego surowca – z kawiarni Costa Coffee może zostać wykorzystana ponownie. I to na wiele sposobów. Too Good To Go, aplikacja numer 1 do walki z marnowaniem jedzenia, zachęca użytkowników, by wydłużyli cykl życia ziaren kawowca.

Oferta pracy w HIRO

Szukamy autorów / twórców kontentu. Tematy: film, streetwear, kultura, newsy. Chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej


Marnowanie jedzenia to duży problem, z którym mierzymy się każdego dnia. Dzięki małym krokom i wprowadzaniu prostych nawyków możemy przyczynić się do zmian, które z czasem będą miały globalny wpływ na środowisko. Poprzez akcję „Nie wróż z fusów, uratuj je, we współpracy z Too Good To Go, chcemy pokazać, że pozostałości po kawie wcale nie muszą być wyrzucane do kosza. Możemy przekształcić je w cenne zasoby i jednocześnie żyć ekologicznie i oszczędnie – mówi Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager.

Drugie życie pysznej kawusi

Fusy, które pozostaną po ulubionej kawie, można wykorzystać w domu. To doskonała alternatywa dla środków czyszczących. Zawinięcie fusów do kawy w gazę stworzy nam gąbkę do zmywania, dzięki której łatwiej usuniemy zaschnięty tłuszcz z garnków i naczyń. Wszyscy, którzy narzekają na zapachy z lodówki, mogą użyć pozostałości po kawie jako neutralizatora. Nie jest tajemnicą, że fusy – dzięki takim składnikom mineralnym jak potas, magnez, miedź i azot – są też bardzo dobrym nawozem do naszych roślin.

Fusy po kawie to nie śmieci

Fusy na ogół od razu wyrzucamy do śmietnika, zapominając o ich fantastycznych zastosowaniach. Pozostałości po kawie, podobnie jak każde jedzenie składowane lub spalane na wysypiskach, zwiększają emisję szkodliwych gazów cieplarnianych takich jak metan czy dwutlenek węgla. Dobrym pomysłem – w duchu idei less waste – jest ponowne, maksymalne ich wykorzystywanie. Akcja „Nie wróż z fusów, uratuj je” to dobra okazja, by nauczyć się kawowego recyklingumówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Zachęcamy do dzielenia się swoimi pomysłami na wykorzystanie fusów i oznaczanie ich hasztagiem #fusytogo. Wszyscy, którzy zdecydują się na odebranie surowca z najbliższej kawiarni Costa Coffee otrzymają 20-procentową zniżkę na dowolną kawę lub herbatę klasyczną.

Zobacz też: Powstała pierwsza na świecie Corgi Cafe. Pyszna kawa i 12 słodkich piesków

Powstała pierwsza na świecie Corgi Cafe. Pyszna kawa i 12 słodkich piesków

5/5 - (1 vote)

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News