Który rodzaj grilla najbardziej przypadnie Ci do gustu?

Grillowanie to w naszym kraju najbardziej popularny sposób na spędzanie czasu ze znajomymi lub rodziną. Dlaczego grill jest przez nas tak lubiany? Może dlatego, że pozwala na przygotowanie smacznych dań i to zarówno dla zwolenników pieczonego mięsa, jak i wegetarian. Poza tym motywuje do organizacji spotkań na świeżym powietrzu. Warto wiedzieć, że producenci urządzeń do grillowania oferują co najmniej cztery rodzaje grilli, w tym grille: węglowe, na pellet, gazowe lub elektryczne.

Grill węglowy

Grille węglowe są najpowszechniej stosowane. Można ich bowiem używać nie tylko w ogrodzie lub na tarasie, ale także zabrać ze sobą na działkę lub nad rzekę. Są zazwyczaj stosunkowo lekkie i charakteryzują się przystępną ceną. Do ich rozpalenia potrzebne są jedynie zapałki i węgiel. W sprzedaży dostępne są różne modele grilli węglowych. Uznanym producentem takiego asortymentu jest firma Weber. Oferuje produkty najwyższej jakości, które można intensywnie używać przez długie lata.

Katalog grilli węglowych marki Weber obejmuje zarówno modele o klasycznej konstrukcji, jak również bardziej rozbudowane egzemplarze. Dla przykładu grill węglowy Weber Performer One-Touch GBS Premium wyposażono w blat roboczy, który gwarantuje wygodne przygotowywanie potraw lub dodatków na grillu. Grill z blatem umieszczono na solidnym wózku z dwoma dużymi kołami oraz dwoma obrotowymi kółkami z funkcją zatrzymania. W pokrywie grilla zamontowano termometr, który w każdej chwili informuje o temperaturze pieczenia. W zestawie znajduje się także odłączany timer LCD i pojemnik na węgiel. Praktycznym uzupełnieniem grilla może być nowoczesna wędzarnia Weber Smokey Mountain Cooker.

Grill na pellet

Alternatywą dla grilli węglowych są grille na pellet. Takie sprzęty podobają się zwłaszcza tym osobom, które troszczą się o środowisko naturalne. Pellet jest bowiem jednym z odnawialnych źródeł energii, co oznacza, że w czasie jego spalania do atmosfery przedostaje się mniej dwutlenku węgla w porównaniu do powstawania ilości tego związku chemicznego przy zużywaniu się węgla podczas grillowania.

Grill gazowy

Marka Weber bardzo dobrze orientuje się w potrzebach użytkowników, dlatego posiada w sprzedaży także grille gazowe. Są one wybierane głównie przez właścicieli tarasów i werand, a także camperów. Grille zasilane na gaz można używać bez względu na panujące warunki atmosferyczne. Grille Weber posiadają niezawodną konstrukcję, która gwarantuje, że sprzęt nigdy nie zgaśnie. Gazowy ruszt rozgrzewa się bardzo szybko, w związku z czym na dania nie trzeba zbyt długo czekać.

Co ciekawe, na wyposażeniu grilli gazowych Weber znajduje się system odciągania tłuszczu, który ułatwia zachowanie sprzętu w czystości. Wśród atutów urządzeń wymienić można także: nowoczesny design, emaliowane porcelaną ruszty, ramę wzmocnioną włóknem szklanym. Na część elementów otrzymujemy dożywotnią gwarancję.

Grill elektryczny

Z kolei grille elektryczne to najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie posiadają własnej przestrzeni ogrodowej. Grille elektryczne są najmniej uciążliwe dla sąsiadów, dlatego używają ich mieszkańcy bloków. Nie generują dymu, ponieważ do ich działania potrzebne jest jedynie podłączenie do gniazdka elektrycznego.

Elektryczne grille Weber dostępne są w kilku wariantach. W opcji są urządzenia wolnostojące, które swym wyglądem przypominają tradycyjny grill, jak również modele o niewielkich rozmiarach, które można postawić na blacie. Każdy z nich pozwala na przygotowanie smacznych potraw mięsnych i warzywnych.

Komentarze
Rate this post

Zapisz się do Newslettera