Które kwiaty można zaserwować na obiad? Przewodnik po jadalnych kwiatach

Kwiaty ułożone na talerzu

Moda na jadalne kwiaty w naszych kuchniach jest coraz bardziej popularna. Może nie wszyscy o tym wiedzą, że na co dzień zjadamy kwiaty. Czym jest bowiem popularny kalafior czy brokuły? To nic innego jak pąki kwiatowe.

Oczywiście nie wszystkie kwiaty są jadalne. Przed ich spożyciem powinniśmy sprawdzić i mieć pewność, że w żaden sposób nie zaszkodzą one naszemu zdrowiu. Poza tym, tak jak inne jadalne rośliny nie powinny być spryskane pescydami czy środkami owadobójczymi. Najbezpieczniej więc byłoby zbierać je we własnym ogródku czy na pobliskich łąkach, oddalonych od ruchliwych dróg. Jeżeli natomiast zamierzamy kupić kwiaty, które później miałyby znaleźć się na naszym talerzu, to najlepiej sprawdzić, skąd one pochodzą. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy zjeść, jest na pewno jadalny, to zawsze powinniśmy z nich zrezygnować.

Wokół nas jest bardzo wiele trujących roślin ogrodowych. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.

Kwiaty można dodawać do różnych dań, na przykład sałatek, ryżu, sosów, zup czy ciast. Coraz bardziej popularne są także przetwory. Znamy przecież konfiturę z płatków róży, cukier lawendowy czy syrop fiołkowy.

Może być i pysznie i pięknie i kolorowo.

1. Płatki róż

Większymi płatkami kwiatów róż (Rosa) możemy posypywać desery lub sałatki, mniejszych używamy do dekoracji. Używamy ich także do przyrządzania syropów i galaretek i konfitur.

2. Pomarańczowo-złociste płatki kwiatów nagietka lekarskiego (Calendula officinalis)

Dodaje się do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny kolor.

3. Niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis)

Nadają się zarówno do sałatek, jak i do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu.

4. Kwiaty stokrotek pospolitych (Bellis perennis)

Są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.

5. Kwiaty nasturcji większej (Tropaeolum majus)

Mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa.

6. Kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale)

Nazywanego błędnie mleczem, mają miodowy smak, jeśli zrywane są wcześnie. Można je także dodawać do sałatek lub robić z nich syropy i nalewki.

7. Kwiaty lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)

Nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.

8. Kwiaty czarnego bzu

Można przygotować przepyszne naleśniki. Można z nich także robić nalewki oraz syropy.

9. Kwiaty cukinii (Cucurbita pepo)

Nadają się idealnie do smażenia – zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.

10. Bratek ogrodowy

Łagodny smak kwiatów bratka ogrodowego (Viola × wittrockiana) stanowi doskonały dodatek do sałatek i serów. Są również doskonałym materiałem do dekoracji tortów i ciast.

Tekst: Kasia Tilda Frąckowiak

Rate this post