Moda na jadalne kwiaty w naszych kuchniach jest coraz bardziej popularna. Może nie wszyscy o tym wiedzą, że na co dzień zjadamy kwiaty. Czym jest bowiem popularny kalafior czy brokuły? To nic innego jak pąki kwiatowe.
Oczywiście nie wszystkie kwiaty są jadalne. Przed ich spożyciem powinniśmy sprawdzić i mieć pewność, że w żaden sposób nie zaszkodzą one naszemu zdrowiu. Poza tym, tak jak inne jadalne rośliny nie powinny być spryskane pescydami czy środkami owadobójczymi. Najbezpieczniej więc byłoby zbierać je we własnym ogródku czy na pobliskich łąkach, oddalonych od ruchliwych dróg. Jeżeli natomiast zamierzamy kupić kwiaty, które później miałyby znaleźć się na naszym talerzu, to najlepiej sprawdzić, skąd one pochodzą. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy zjeść, jest na pewno jadalny, to zawsze powinniśmy z nich zrezygnować.
Wokół nas jest bardzo wiele trujących roślin ogrodowych. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.
Kwiatymożna dodawać do różnych dań, na przykład sałatek, ryżu, sosów, zup czy ciast. Coraz bardziej popularne są także przetwory. Znamy przecież konfiturę z płatków róży, cukier lawendowy czy syrop fiołkowy.
Większymi płatkami kwiatów róż (Rosa) możemy posypywać desery lub sałatki, mniejszych używamy do dekoracji. Używamy ich także do przyrządzania syropów i galaretek i konfitur.
Nadają się zarówno do sałatek, jak i do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu.
4. Kwiaty stokrotek pospolitych (Bellis perennis)
Są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.
5. Kwiaty nasturcji większej (Tropaeolum majus)
Mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa.
Nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
8. Kwiaty czarnego bzu
Można przygotować przepyszne naleśniki. Można z nich także robić nalewki oraz syropy.
9. Kwiaty cukinii (Cucurbita pepo)
Nadają się idealnie do smażenia – zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.
10. Bratek ogrodowy
Łagodny smak kwiatów bratka ogrodowego (Viola × wittrockiana) stanowi doskonały dodatek do sałatek i serów. Są również doskonałym materiałem do dekoracji tortów i ciast.
Styl boho to niezwykle popularny trend, który zdobył serca miłośników mody na całym świecie. Jego nieformalny, swobodny charakter sprawia, że jest idealny dla osób...
Używamy ich w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych, dzięki czemu możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować ciasteczka albo wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. OK!Regulamin
.
Cookies i Polityka Prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.