Jakie drinki będziemy pić w tym roku? Trendy w miksologii na 2019

Mężczyzna robiący drinka

Kilka dni temu pożegnaliśmy rok 2018 i przywitaliśmy 2019. Nowy rok – nowe smaki i doznania! Czym w tym roku zaskoczą Was barmani?

Jeszcze kilkanaście lat temu Pekka Pellinen był barmanem, pracującym w jednym z najlepszych barów w Helsinkach. Podróżował również po świecie, prowadząc szkolenia barmańskie. Podczas jednej z takich wypraw spotkał Globalnego Ambasadora Finlandia Vodka. Urzekł go swoim podejściem do miksologii i… dzisiaj jest jedną z najważniejszych postaci dla marki Finlandia Vodka.

Jako Globalny Miksolog tworzy receptury nowych drinków. A jak poszukuje inspiracji? Podróżując, spotykając innych ludzi, ale przede wszystkim czerpiąc z tego co go otacza, z natury. Dzisiaj zdradza nam, jakie drinki będziemy pili w 2019 roku.

Oferta pracy w HIRO

Szukamy autorów / twórców kontentu. Tematy: film, streetwear, kultura, newsy. Chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej


Najbliższe miesiące w miksologii upłyną pod hasłem „be local” – mówi Pekka. W jego przypadku oznacza to nic innego jak wizytę w lesie, który otacza jego dom.

Przyjrzę się liściom, trawie, drzewom, powącham je. Rozejrzę się dookoła, poszukam krzewinek i jagód, rozetrę w palcach liście i korę, powącham je. I taki będzie mój drink – mówi Pekka.

W Finlandii to naturalne, ponieważ każdy ma prawo wejść do lasu, niezależnie od tego, kto jest jego właścicielem i zbierać, co mu się podoba — grzyby, jagody, liście. Jest tylko jeden warunek: nie można ścinać drzew. Ale Pekka spotyka barmanów z całego świata, a ci nie zawsze mogą szukać inspiracji w lesie.

Tym wszystkim Globalny Miksolog Finlandia Vodka radzi, aby idąc do pracy wybierali taką drogą, żeby mogli przynieść ze sobą liście i owoce, także niektóre korzenie. Ponieważ, jak mówi Pekka — w miksologii, ale też w całym życiu, najważniejszym jest dostrzeganie tego, co znajduje się wokół nas. Kiedy z uwagą obserwujesz otaczający cię świat, znajdziesz w nim najcenniejsze składniki i inspiracje. Przekonasz się, że one są na wyciągnięcie ręki. Może to krzak bzu, który codziennie mijasz, a może jabłoń, która rośnie w ogrodzie. Wystarczy zerwać kilka liści, których potem użyjesz do dekoracji drinka. A jaki będzie jego smak?

Mężczyzna z brodą robiący drinka

Jednym z podstawowych składników drinków, którego znaczenie będzie bardzo istotne najbliższego lata będzie sól. Jak mówi Pekka: Sól będzie stale obecna w drinkach i koktajlach. Różne rodzaje soli. Gruba i miałka. Sól morska, której używamy w Finlandii, ale także sól przydymiona, sól himalajska i sól cytrynowa. Dymiona sól doskonale wzbogaci smak wódki z martini, morska pasuje do drinków klasycznych, lemon salt podkreśli aromat long drinka. Sól łączyć można również z ziołami — rozmarynem, bazylią, czy tymiankiem. Oczywiście wykorzystać można same zioła, ale to szczypta soli uwolni ich wszystkie aromaty. Drugim składnikiem, który zaczyna być w modzie jest winegret. Jest bardzo wymagający, dlatego też trzeba znać umiar, żeby go stosować. Ale jego właściwa ilość daje niezwykły, szlachetny, gorzko – kwaśny posmak. No i ocet balsamiczny. Doskonały w kompozycjach z jagodami, borówkami, porzeczkami, czy truskawkami – dodaje Pekka.

Na koniec, mamy dla Was szybki przepis na drinka, który da Wam posmak tego, co przyniosą kolejne miesiące!

FINLANDIA HERBARIUM

Drink w wysokiej szklance

  • 40 ml FINLANDIA Vodka
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 20 ml syropu cukrowego
  • szczypta soli (sea or Himalaya)
  • zioła
  • woda gazowana
Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News