Jak usunąć konto na Facebooku? Szybki poradnik krok po kroku

jak usunąć konto na Facebooku

Masz wyrobiony nawyk sięgania po telefon w każdej wolnej chwili? Facebook zadbał jako pierwszy wyrobił u nas potrzebę bycia na bieżąco z tym co publikują nasi znajomi. Prosty nawyk zamienił się w uzależnienie, które pochłania czas i wypełnia nasze głowy tonami niepotrzebnych informacji, które przeciążają nasze mózgi i wpływają na samopoczucie.

W tym poradniku dowiecie się jak usunąć konto na Facebooku, bądź też jak zrobić sobie przerwę od korzystania z niego za pomocą opcji tymczasowego wyłączenia naszego profilu.

Jak usunąć konto na Facebooku? Krok po kroku

W celu usunięcia konta na Facebooku, musimy zalogować się na swoim profilu, klikamy w trójkącik w prawym górnym rogu i przedzimy do zakładki Ustawienia i prywatność.

Następnie wchodzimy w Ustawienia i wybieramy zakładkę Twoje informacje na Facebooku.

Poniżej wybieramy Dezaktywacja i usunięcie.

Ostatni krok to wybór czy chcemy dezaktywować, czy trwale usunąć konto. Na koniec wystarczy wcisnąć niebieski przycisk z napisem Kontynuuj.

Usunięcie konta na Facebooku bez posiadania dostępu do konta, czyli bez posiadania hasła, nie jest możliwe i pozostaje nam opcja skontaktowania się z supportem portalu.

Po usunięciu konta niemożliwe będzie: korzystanie z aplikacji Messenger, czy ponowne aktywowanie konta, oraz logowanie się do aplikacji, do których wybraliśmy opcję logowania przez Facebook, takich jak Spotify.

Jak tymczasowo wyłączyć konto na Fb?

Jeżeli zastanawiasz się nad usunięciem Facebooka, ale nie jesteś pewny tej decyzji,  możliwe jest aby na jakiś czas dezaktywować konto. To znaczy, że będziesz mógł cały czas korzystać z Messengera i z innych portali, do których jest możliwość zalogowania się przez Facebooka. Dezaktywowane konto jest wyłączone z opcji wyszukania i przeglądania przez innych użytkowników. Profil będzie widoczny na listach znajomych, jednak komentarze i posty zamieszczone na grupach nie będą widoczne dla innych użytkowników, z wyjątkiem administratorów.

Aby tymczasowo wyłączyć nasze konto na nieokreślony czas, należy zalogować się na swój profil i kliknąć trójkącik w prawym górnym rogu, oraz przejść do zakładki Ustawienia i prywatności, podobnie jak w kwestii usunięcia konta.

Następnie trzeba wejść w Ustawienia i wybrać zakładkę Twoje informacje na Facebooku. Poniżej, trzeba będzie wybrać podpunkt Dezaktywacja i usunięcie.

Ostatnim krokiem będzie wybór Dezaktywacji konta, a na koniec zatwierdzenie operacji kliknięciem w Kontynuuj.

Jak usunąć Facebooka na telefonie?

Facebook daje nam możliwość usunięcia konta przez aplikację w telefonie. Należy zalogować się na swoje konto w aplikacji i kliknąć w prawy górny róg na ikonkę z ustawieniami, a na samym dole nacisnąć Ustawienia i prywatność.

Kolejny krok to wejście w Ustawienia, a następnie przejście do sekcji Twoje informacje na Facebooku.

Dalej, należy kliknąć Własność konta i kontrola i wybrać pomiędzy Dezaktywacją konta a Usunięciem konta, w celu całkowitego usunięcia konta należy wybrać drugą opcję i finalnie zatwierdzić decyzję.

Co się dzieje z kontem po śmierci?

Po śmierci konto nadal będzie aktywne, jednak Facebook przygotował się na takie przykre sytuacje i jest możliwe, aby nadać takiemu kontu status In Memoriam. Aby ustawić taki status, należy przygotować dokumenty potwierdzające pokrewieństwo oraz akt zgonu. Po weryfikacji można ustawić status In Memoriam, lub trwale usunąć konto. Takim profilem może zarządzać opiekun konta, którego trzeba wybrać spośród lity znajomych, nie musi być to krewny. Więcej porad ze strony portalu znajdziesz tu: https://pl-pl.facebook.com/help/1111566045566400

Aby wybrać opiekuna konta, należy kliknąć w trójkącik w prawym górnym rogu, wybrać Ustawienia i prywatność i dalej Ustawienia. W opcjach ogólnych wybieramy ustawienia statusu In Memoriam i dodajemy zaufanego znajomego.

Taki status sprawia, że wygląd konta się zmienia, ponieważ obok nazwiska pojawia się informacja In Memoriam. Nie będzie możliwe zalogowanie na konto, nawet posiadając dane do logowania. Strony na Facebooku, na których jedynym administratorem była osoba zmarła, zostaną usunięte. Możliwe będzie, aby znajomi zmarłego dzielili się wspomnieniami na osi czasu. Wszystkie zdjęcia, posty i udostępnienia wciąż będą widoczne. Opiekun może modyfikować konto.

Zobacz też: Apaszka na głowie – jak ją wiązać i z czym łączyć?

Apaszka na głowie – jak ją wiązać i z czym łączyć?

Czy warto usunąć Facebooka?

Wiele osób uważa, że Facebook kiedyś był fajniejszy, dlaczego? Jeszcze kilka lat temu ten portal nie był aż tak przeładowany reklamami i informacjami z całego świata. Przez zbyt duży natłok informacji, osoba przeglądająca Facebooka kilka godzin dziennie, jest narażona na gorsze samopoczucie, a nawet depresje. Nawet nieświadome wchodzenie na portal może pochłonąć godzinę czasu. Warto usunąć Facebooka, aby zobaczyć jak dużo wolnego czasu marnujemy przez media społecznościowe i wykorzystać go w lepszym, konstruktywnym celu. Osoby, które usunęły Facebooka twierdzą, że po czasie stały się spokojniejsze, mniej zestresowane, a także odnalazły więcej czasu dla samych siebie!

Tekst: Gracjan Dondajewski

 

Komentarze
Rate this post

Zapisz się do Newslettera