Kawoholicy, mamy dla was naprawdę dobrą wiadomość. Dobrze wiemy, że święta, to trudny czas, szczególnie jeśli chodzi o dbanie o linię.
Według naukowców z Univeristy of Illinois twierdzą, że spożywanie kofeiny może ograniczyć przyrost masy ciała i produkcji cholesterolu, nawet podczas spożywania posiłków bogatych w tłuszcze i cukier.
Badanie zostało przeprowadzone na grupie szczurów, które były karmione przez 4 tygodnie dietą składającą się z 45% węglowodanów i tylko 15% białka. Zwierzęta otrzymywały również herbatę bogatą w fitochemikalia, flawonoidy i aminokwasy. Ilość kofeiny na porcję wynosiła od 65 do 130 miligramów. Szczury zaopatrywane były także w inne źródła kofeiny.
Pod koniec eksperymentu naukowcy odkryli, że szczury, które spożywały kofeinę miały znacznie mniejszą ilość tkanki tłuszczowej. Na podstawie tego, naukowcy ustalili, że kofeina zmniejsza wchłanianie tłuszczu o 22% i zmniejsza przyrost masy ciała o 16%.
Jeśli zaś chodzi o ludzi, picie czterech filiżanek kawy dziennie może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze.
Wyniki naszych badań można przełożyć na ludzi, by odkryli rolę herbaty z kofeiną i samej kofeiny jako środka mogącego potencjalnie zapobiec nadwadze i otyłości, a także późniejszym zaburzeniom metabolicznym. Spożywanie kofeiny z herbatą lub pochodzącą z innych źródeł może łagodzić negatywny wpływ wysokotłuszczowej diety o wysokiej zwartości sacharozy na skład naszego ciała.