Istnieje szósty smak, dzięki któremu kochasz pizzę

Dwie osoby siedzą przy stoliku i zakrywają sobie twarz wielkimi kawałkami pizzy

Informacje o tym, że odkryto szósty smak, pojawiają się w mediach równie często, co newsy dotyczące nowych kolekcji w sklepach. Tym razem badacze wpadli na nowy trop. Według najnowszych doniesień, można wyróżnić smak skrobiowy, który tłumaczy naszą miłość do pizzy.

Od kilku lat media informują, że do grona pięciu podstawowych smaków można dołączyć kolejny. Według badaczy, oprócz smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami, ludzie potrafią dodatkowo rozpoznawać smak tłusty. Teraz okazuje się, że ponownie odkryto szósty smak, ale nie jest to ten oleisty, o którym głośno było przez kilka miesięcy.

Kawałki pizzy i sałatka na stole

Oferta pracy w HIRO

Szukamy autorów / twórców kontentu. Tematy: film, streetwear, kultura, newsy. Chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej


Badania przeprowadzone na grupie 22 ochotników pozwoliły naukowcom odkryć, dlaczego ludzie tak bardzo lubią węglowodany. Dr Juyun Lim oraz jej zespół poprosili wybranych ochotników o spróbowanie kilku potraw, w których poziom węglowodanów był zróżnicowany. W jednych daniach ich poziom był większy, a w drugich mniejszy. Każdy uczestnik badania miał następnie ocenić smak potraw. Większość osób biorących udział w badaniu określiła ten smak jako „skrobiowy”.

Według naukowców nowy smak tłumaczy nie tylko naszą miłość do pizzy, ale również do pieczywa, ryżu, makaronu czy ziemniaków. Przez dłuższy czas sądzono, że ludzie nie potrafią rozróżnić smaku węglowodanów, ale jak się okazuje był to błąd. Nie bez powodu większość osób wybiera jedzenie bogate w składniki, które dostarczają nam energii. Najwyższa pora skończyć z wyrzutami sumienia, że zjedliśmy o jeden kawałek pizzy za dużo, a nowe odkrycie przetestować na własnych kubkach smakowych.

Tekst: Olga Retko

Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News