HIRO w kuchni.

Składniki na lody:

 

  • 2 banany

  • 3 łyżki masła orzechowego

 

Składniki na kruszonkę z popcornu:

 

  • garść kukurydzy na popcorn

  • olej rzepakowy

  • sól morska

 

 

Przygotowanie lodów:

 

Krok1. Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki.

 

Krok2. Talarki bananów zamrażamy.

 

Krok3. Jak banany będą całkowicie zamrożone, dodajemy masło orzechowe i blendujemy.

 

 

Przygotowanie popcornu:

 

Krok1. Na patelnię wylewamy olej. Następnie dodajemy kukurydzę i ugniatamy łyżką tak, żeby była płaska powierzchnia kukurydzy na patelni

 

Krok2. Patelnię przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Ściągamy z ognia gdy popcorn przestanie się intensywnie obijać o ścianki patelni. Co jakiś czas możemy zatrząsnąć patelnią, żeby popcorn się nie spalił.

 

Krok3. Popcorn posypujemy szczyptą soli morskiej i wszystko zgniatamy dokładnie rękami lub siekamy nożem.

DSC_0630a

SMACZNEGO!

 

Przepis przygotowała Jagna Niedzielska.

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera