Składniki na lody:
-
2 banany
-
3 łyżki masła orzechowego
Składniki na kruszonkę z popcornu:
-
garść kukurydzy na popcorn
-
olej rzepakowy
-
sól morska
Przygotowanie lodów:
Krok1. Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki.
Krok2. Talarki bananów zamrażamy.
Krok3. Jak banany będą całkowicie zamrożone, dodajemy masło orzechowe i blendujemy.
Przygotowanie popcornu:
Krok1. Na patelnię wylewamy olej. Następnie dodajemy kukurydzę i ugniatamy łyżką tak, żeby była płaska powierzchnia kukurydzy na patelni
Krok2. Patelnię przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Ściągamy z ognia gdy popcorn przestanie się intensywnie obijać o ścianki patelni. Co jakiś czas możemy zatrząsnąć patelnią, żeby popcorn się nie spalił.
Krok3. Popcorn posypujemy szczyptą soli morskiej i wszystko zgniatamy dokładnie rękami lub siekamy nożem.
SMACZNEGO!
Przepis przygotowała Jagna Niedzielska.