Heydar Aliyev Centre

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyiwanbaan2copy

Ogólny kształt budynku przypomina niosącą się ku górze falę, która po chwili stopniowo opada w dół. Nie jest on tylko hołdem dla postmodernistycznej architektury, ale również symbolem wiecznego cyklu. Linie budynku to most łączący przeszłość z teraźniejszością. Miejsce ma być otwarte dla wszystkich bez względu na płeć, rasę i pochodzenie. Stanowiąc przestrzeń do jednoczenia się we wspólnych ideach.

W kompleksie Heydar Aliyev Centre znajduje się 9 pięter wystawowych, sale konferencyjne, kawiarnie, biura administracyjne, centrum multimedialne, biblioteka, 2 baseny i dekoracyjne sztuczne jezioro.

Centrum kultury kształtem przypomina asymetryczną prostą formę o miękkich łukach i liniach. Wewnętrzna część budynku stanowi spójną i płynną całość z jego zewnętrzną formą. Gładka, spójna powierzchnia układa się linearny wzór.

Najtrudniejszym elementem w konstrukcji budynku stanowiło stworzenie płynnego efektu, który nie byłby podtrzymywany przez kolumny. Dzięki wprowadzeniu niekonwencjonalnych rozwiązań konstrukcyjnych, możliwe było otrzymanie efektu przekrzywienia budynku.

Co ciekawe, metalowa sieć konstrukcyjna dachu mierzy ok 90 km. Do jej wykonania użyto 12 027 sztuk paneli o własnym, specyficznym kształcie. Sam dach ma ogólny zasięg sięgający 40 000 metrów kwadratowych.  

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyhelenebinet_03copy

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyhelenebinet_05copy

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyiwanbaan3copy

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyiwanbaan4copy

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyiwanbaan5copy

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_exterior_photobyhuftoncrow6copy41

th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_hac_photobyhelenebinet_02copy

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera