Last minute Grecja na wakacje planowane na ostatnią chwilę? To jedna z lepszych propozycji, jakie można dostać. Do Grecji jest blisko, ceny są akceptowalne, a pogoda nigdy nie zawodzi. Kiedy wybrać się do Grecji, o czym pamiętać, co zjeść? Przeczytaj nasz poradnik.
Kiedy wybrać się do Grecji?
Grecja leży na południu Europy, w strefie klimatu śródziemnomorskiego, więc sezon turystyczny trwa tam zdecydowanie dłużej niż w Polsce.
Już w maju można wybrać się na greckie wyspy – temperatura będzie porównywalna do tej, którą mamy w Polsce w miesiącach wakacyjnych. Podobnie ciepło będzie nawet w listopadzie.
Czerwiec i październik można uznać za miesiące przejściowe, ze średnią temperaturą w okolicach 25°C. Natomiast lipiec, sierpień i wrzesień to prawdziwe upały – średnie temperatury przekraczają 30°C, natomiast maksymalne dochodzą do 40°C.
Grecja kontynentalna jest cieplejsza od wysp. Tu sezon zaczyna się już w kwietniu.
Opady w Grecji zdarzają się niezwykle rzadko i praktycznie można ich nie brać pod uwagę. Jeśli nawet pojawi się deszcz, to będzie padał zaledwie przez chwilę i można go potraktować jako sprzymierzeńca w walce z upałem.
Wakacje last minute w Grecji – co warto wiedzieć?
Grecja jest krajem Unii Europejskiej, obowiązującą walutą jest euro. I to są dwie dobre wiadomości. Na wakacje last minute w Grecji z Tui można się wybrać nawet z dnia na dzień. Większość osób na pewno ma wszystko, co jest potrzebne do wyjazdu, czyli dowód osobisty i kartę do konta bankowego.
Ze względu na koszty przewalutowania najwygodniej jest płacić kartą walutową, ale w ostateczności można i złotówkową, tyle że będzie nieco drożej.
Do przekroczenia granicy wystarczy dowód osobisty. Nie ma potrzeby posiadania paszportu ani wizy.
Gesty rozumiane inaczej
Będąc na wakacjach w Grecji, trzeba bardzo uważać na niewinne z polskiego punktu widzenia gesty. Wystawienie otwartej dłoni w kierunku rozmówcy w Polsce odbierane jest jako chęć „przybicia piąteczki”. Grecy natomiast odbierają to jako zniewagę.
Podobnie źle może być odebrane zrobienie kółeczka z kciuka i palca wskazującego. Ten zwyczaj w Polsce zanika, zastępuje go uniwersalne wysunięcie kciuka do góry, jednak nigdy nie oznaczał niczego złego, był tłumaczony jako: „doskonale, perfekcyjnie, idealnie”. Grecy natomiast odczytują go jako bardzo wulgarny, powiązany z homoseksualizmem.
Niebezpieczne jest też wysunięcie kciuka do góry. Grecy traktują ten gest jako nieprzyzwoitą propozycję odbycia stosunku seksualnego.
Kciuk włożony między palec wskazujący i środkowy zwiniętej pięści, czyli polska „figa z makiem” w Grecji oznacza dokładnie tyle, co międzynarodowy wysunięty w górę środkowy palec. Łagodnie rzecz ujmując, zachęca do szybkiego oddalenia się.
Co zjeść w Grecji?
Nawet dwutygodniowy urlop to za mało, by spróbować sztandarowych dań kuchni greckiej, uznawanej za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Trzeba przyznać, że grecy znają się na gotowaniu, choć nie reklamują tego tak mocno, jak Włosi czy Francuzi.
Kuchnia grecka to mięso, owoce morza i warzywa, czyli teoretycznie składniki, które można spotkać też w kuchniach innych krajów. Jednak sposób ich przyrządzania bije na głowę umiejętności światowych kucharzy. Grecy celują w prostotę i dobrze na tym wychodzą.
Zacznijmy od tradycyjnej greckiej sałatki, czyli horiatiki. W dosłownym tłumaczeniu jest to sałatka wiejska, bardzo prosta. Składa się z surowego ogórka, pomidora, cebuli, sera feta i oliwek, a wszystko to przyprawia się oliwą z oliwek i oregano. Wbrew powszechnemu przekonaniu w tej sałatce nie ma sałaty.
- Sos tzatziki jest w Grecji bardzo popularny i dodawany do wszystkiego, mniej więcej tak, jak u nas keczup lub musztarda. Robi się go z naturalnego lub greckiego jogurtu, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Aby podkreślić świeży smak, można dodać ogórka.
- Gyros to jedno z popularnych w Grecji dań kuchni ulicznej, czyli pieczone mięso włożone w chlebek pita, obłożone warzywami, czasem z dodatkiem frytek i obowiązkowo sosem tzatziki.
- Souvlaki to drugie równie popularne danie kuchni ulicznej, bardzo podobne do gyrosa. Tym razem jednak mięso się grilluje, nie piecze.
- Musaka – tradycyjne danie kuchni greckiej, czyli zapiekany z mielonym mięsem bakłażan z dodatkiem ziemniaków. Całość polewa się sosem beszamelowym.
- Gemiasta – wegańskie danie, czyli zapiekane warzywa faszerowane ryżem.
- Briam – kolejne danie wegańskie – zapiekanka warzywna na bazie ziemniaków, cukinii i bakłażana.
Last minute Grecja na wakacje w ofercie Tui to atrakcyjne ceny, luksusowe hotele w świetnych lokalizacjach i gwarancja niezapomnianych wrażeń. Pełną ofertę wakacji last minute w Grecji z Tui można znaleźć pod tym linkiem: https://www.tui.pl/wypoczynek/grecja/oferty-last-minute.
Zobacz też: TOP 10: Najlepsze miasta na city break
Materiał partnerski