Na fali popularności „naturalnego” biegania, kontaktu stopy z podłożem i ucieczki od sztywnych obuwniczych form firmy sportowe zaproponowały klientom w ostatnim czasie bogatą gamę miękkich, „palczastych” butów. Młody japoński designer Satsuko Ohata poszedł jednak o krok dalej: stworzył prototyp unikalnego, spersonalizowanego obuwia, prawdziwej „drugiej skóry”.
Lubisz tematy związane z muzyką, filmem, modą i chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Nowatorski charakter projektu Japończyka wynika za zastosowania autorskiej metody tworzenia butów. Proces produkcji, jak wskazuje nazwa, przypomina serowe fondue z tą małą różnicą, że w miejscu gorącego cheddara używamy płynnego PCV a w roli grzanek występują modele naszych stóp.
Wykonane w ten sposób obuwie wymaga osuszenia w temperaturze 200-300 stopni Celsjusza. Ohata pracuje aktualnie nad znalezieniem odpowiedniejszego niż PCV tworzywa – materiału, który będzie w stanie stygnąć i twardnieć bezpośrednio na stopie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu każdy z nas będzie w stanie w zaciszu własnego domu stworzyć w kilka minut swoje niepowtarzalne „serowe buty”.