FONDUE SLIPPER

Na fali popularności „naturalnego” biegania, kontaktu stopy z podłożem i ucieczki od sztywnych obuwniczych form firmy sportowe zaproponowały klientom w ostatnim czasie bogatą gamę miękkich, „palczastych” butów. Młody japoński designer Satsuko Ohata poszedł jednak o krok dalej: stworzył prototyp unikalnego, spersonalizowanego obuwia, prawdziwej „drugiej skóry”.

 

10-fondue-slipper

 

Nowatorski charakter projektu Japończyka wynika za zastosowania autorskiej metody tworzenia butów. Proces produkcji, jak wskazuje nazwa, przypomina serowe fondue z tą małą różnicą, że w miejscu gorącego cheddara używamy płynnego PCV a w roli grzanek występują modele naszych stóp.

Wykonane w ten sposób obuwie wymaga osuszenia w temperaturze 200-300 stopni Celsjusza. Ohata pracuje aktualnie nad znalezieniem odpowiedniejszego niż PCV tworzywa – materiału, który będzie w stanie stygnąć i twardnieć bezpośrednio na stopie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu każdy z nas będzie w stanie w zaciszu własnego domu stworzyć w kilka minut swoje niepowtarzalne „serowe buty”.

 

09-fondue-slipper

07-fondue-slipper

06-fondue-slipper

04-fondue-slipper

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera