Fine Dining Week. Uczta dla wegan i wegetarian w najbardziej prestiżowych restauracjach Warszawy

Festiwal Fine Dining Week potrwa od 12 lutego do 1 marca. W tym roku Goście będą mieli szansę skosztować pięciu popisowych dań tematycznych w cenie 129 PLN od osoby.

Fine Dining Week to wydarzenie, które pokazuje spektakularną kuchnię, dania i szefów kuchni. Przybliża na co dzień niedostępne restauracje i ich menu oraz promuje polską sztukę kulinarną. Festiwal sztuki restauracyjnej to także prawdziwa uczta degustacyjna dla osób wege, które będą miały okazje spróbować wyszukanych potraw wegetariańskich oraz wegańskich w ekskluzywnych restauracjach.

Zimowe wieczory najlepiej celebrować w eleganckim stylu. Dlatego wieczór w prestiżowej restauracji to plan idealny! Nie czekajcie, tylko rezerwujcie stolik jak najszybciej, bo jesteśmy pewni, że miejsca w polecanych przez nas restauracjach znikną bardzo szybko.

Aby zarezerwować stolik na wyjątkowy wieczór, wejdźcie na stronę finediningweek.pl i zróbcie sobie bądź bliskiej osobie wyjątkowy prezent w postaci niezapomnianego doświadczenia restauracyjnego!

Podpowiadamy, które restauracje przygotowały wyjątkowe wege menu w Warszawie!

InAzia

Jeśli szukacie unikalnego miejsca na mapie Warszawy, to strzałem w dziesiątkę będzie restauracja InAzia, która niedawno została wyremontowana i zaskakuje swoich Gości na nowo. Doskonała lokalizacja w samym centrum Warszawy, obsługa na najwyższym poziomie, wysublimowane doświadczenia kulinarne, oryginalne azjatyckie menu oparte na produktach najwyższej jakości sprawia, że to miejsce nabiera wyjątkowego charakteru. W ramach Festiwalu Fine Dining Week otrzymacie 5-daniowe menu tematyczne. Co zje tutaj osoba, która stroni od mięsa? Nasze podniebienia skradł bulion z orientalnych grzybów z pierożkami nadziewanymi warzywami, który smakuje obłędnie! Festiwal Fine Dining Week to również wyjątkowe desery, dlatego mus z owoców cytrusowych z grillowanym ananasem z grilla robata osłodzi Wam resztę dnia. Uwierzcie nam, że nie bez powodu „Uczta dla wegan”, to nazwa bezmięsnej opcji menu, którą przygotowała restauracja InAzia w ramach Festiwalu!

La Rotisserie

Marzy Wam się niezapomniana kolacja na Starym Mieście? Jeśli tak, zdecydowanie powinniście zarezerwować stolik właśnie w tej restauracji. Ciekawe, sezonowe dania oparte na naturalnych składnikach i organicznych produktach pochodzących  z ekologicznych upraw zachęcają Gości do kulinarnej wędrówki, oferując nowoczesną odsłonę dawnych smaków z różnych regionów kraju, tworząc jednocześnie świeżą i zdrową polską kuchnię. Restauracja La Rotisserie w ramach kolejnej edycji Fine Dining Week przygotowała dwie wersje menu. Na wegan czeka „Klasyczna Prostota”, czyli wyjątkowe menu, w którym znajdzie się tatar z bakłażana, sos sojowy, papryka pieczona, kolendra, oliwa z chili czy portobello, panco, mus z pieczonego pasternaku, sos bbq z imbirem, frytki ze słodkich ziemniaków.

Marconi w Hotelu Bristol

W tej restauracji panuje przyjemna, zrelaksowana atmosfera. Szef Kuchni Michał Tkaczyk tworzy dania oparte na współczesnych smakach, korzystając z najlepszych sezonowych produktów od swoich sprawdzonych, lokalnych dostawców. Zimowa edycja Festiwalu Fine Dining Week to przede wszystkim tematyczne menu, dlatego w tej restauracji opcja bezmięsna to „Wegetariańska uczta z azjatycką nutą”. W tym menu znajdziecie m.in. zimową sałatkę z wędzonym tofu i kasztanami, śliwką mirabelką, sałatami zimowymi, dressingiem z miodem gryczanym oraz poppingiem gryczanym. Słynna cukiernia Hotelu Bristol przygotowuje dla restauracji najlepsze desery. Będziecie mieli okazję spróbować wyśmienitej czekolady z orzechami, która oczaruje wszystkie podniebienia wyjątkowym smakiem!

Strefa

W tej restauracji sztuka kulinarna, stylowe wnętrza i dekoracje spotykają się z wyjątkową i przyjazną atmosferą. Jeśli szukacie międzynarodowej kuchni z polskimi akcentami, to zdecydowanie powinniście wybrać się do tej restauracji. Festiwalowe menu w wersji wege rozpoczyna soczyste pomelo, chlebowiec, awokado z dynią, słonecznikiem, nori i kolendrą. Będziecie mogli również skosztować jajka poche, gofra ziemniaczanego ze szpinakiem oraz sosem holenderskim. Na koniec pięciodaniowej uczty otrzymacie panna cottę dyniową z melonem, pestkami dyni oraz białą czekoladą.

Mood

Restauracja Mood mieści się w ponad stuletniej kamienicy przy Nowym Świecie. Niesamowita kuchnia, którą można określić kulinarną podróżą dookoła świata. Restauracja dba o wysokiej jakości produkty, inspiracje czerpiąc z francuskiej klasyki, a menu jest albumem z różnych zakątków świata. Na wegeterian czeka 5-daniowe menu, które nosi nazwę „Roślinnie nasyceni”, które rozpoczyna tatar z marchwi z umeboshi, kolendrą, awokado i sezamem, a kończy całkowicie wegański crème caramel z espresso i pistacjami, którego grzech nie spróbować!

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera