Czym sklepy ekologiczne różnią się od zwykłych?

Kobieta robiąca zakupy w sklepie ekologicznym

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Większość z nas przyzwyczaiła się do robienia codziennych zakupów w marketach. Tak jest wygodniej i często taniej. Żyjemy w przeświadczeniu, że jeśli artykuły spożywcze zostały dopuszczone do obrotu, to są dla nas nieszkodliwe. Jednak jak się okazuje, nie do końca tak jest. Producenci wytwarzający żywność na dużą skalę często poprawiają ich wygląd i skład. Inaczej jest w przypadku wytwórców ekologicznych.

Starannie dobrany asortyment

W asortymencie sklepu ekologicznego znajdują się produkty, które posiadają odpowiednią jakość. Ideą żywności ekologicznej jest troska o właściwe przeprowadzenie procesu wytwarzania i przerobu. Uwaga skupiona jest już na doborze ekologicznych ziaren. To od nich bowiem zależy skład późniejszego zbioru.

Właściciele sklepów ekologicznych wprowadzają do oferty tylko te produkty, które pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy człowieka. W ofercie nie znajdziemy szkodliwych dla zdrowia przetworzonych wyrobów spożywczych. Artykuły ze sklepu ekologicznego stanowią zatem bazę do przygotowywania pełnowartościowych posiłków, przekąsek i napojów.

Aby sklep był uznany za ekologiczny, powinien sprzedawać artykuły posiadające stosowne certyfikaty. To bardzo ważne, ponieważ certyfikowane produkty podlegają kontroli na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji. Warto sprawdzić, czy sprzedawca posiada certyfikat jednostki upoważnionej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Właściwe przechowywanie i transport produktów

Sklepy ekologiczne wyróżniają się także tym, że przywiązują więcej uwagi do lepszego magazynowania zapasów i organizacji procesów logistycznych. W związku z tym, niektóre wyroby nie mogą być sprzedawane przez Internet, a jedynie z odbiorem własnym lub dowozem pod wskazany adres. Dotyczy to dostawy świeżego mięsa, mrożonek, niektórych warzyw i owoców oraz nabiału i jaj.

Niektóre artykuły spożywcze powinny być transportowane w odpowiednich temperaturach. Dlatego warto sprawdzić, czy sklep proponuje dostawę w opakowaniach termicznych.

W którym sklepie warto zaopatrywać się w ekologiczne produkty?

Szczególnym zaufaniem klientów cieszy się Ekolud.pl. Jest to sklep ekologiczny założony przez małżeństwo prowadzące gospodarstwo ekologiczne we wsi znajdującej się w województwie świętokrzyskim. Sprzedają oni swoje własne wyroby, jak również artykuły spożywcze pochodzące od innych, sprawdzonych dostawców.

Katalog produktów obejmuje między innymi:

  • warzywa i owoce,
  • mięso i ryby,
  • nabiał i jaja,
  • pieczywo,
  • produkty sypkie, takie jak: ryż, mąka, kasza, makaron, przyprawy, słodziki,
  • oleje,
  • słodkości, m.in. miody, ciasta, czekolady, lizaki,
  • przetwory, w tym: kiszonki, przetwory warzywne, dżemy i konfitury,
  • napoje, np. kawa, herbata, soki, woda, kombucha,
  • jedzenie dla dzieci,
  • jedzenie wege,
  • wyroby gotowe.

Na uwagę zasługuje spory wybór wysokiej jakości dań gotowych, w tym: musztarda, ketchup, ocet, smarowidła, sosy, majonezy, bigos wegetariański, pierogi, burgery warzywne z soczewicy, bulion warzywny w płynie, curry z orzechami nerkowca i mango, falafel z dynią bio, kotlety wegańskie z soczewicy i fasoli, mieszanka do ciast bezglutenowych, racuszki jaglane z cukinią, sajgonki warzywne i wiele innych smacznych propozycji na zdrowy i smaczny obiad.

Komentarze

Zapisz się do Newslettera