Stało się. Nowy kolor. Słodszy miąższ. Amerykańska, a jakże, Agencja Żywności i Leków przybija tej genetycznej modyfikacji stempel z napisem „zgoda”.
Różowy ananas zmodyfikowany genetycznie przez Del Monte Fresh Produce ma stonowane geny, co utrzymuje miąższ w bardziej różowym kolorze i słodszym smaku. Ta modyfikacja ma powodować produkowanie niższego poziomu enzymów odpowiedzialnych za przekształcanie czerwonego barwnika, jakim jest likopen w barwnik żółty beta-karoten.
Owoc w nowej kolorystycznej szacie będzie uprawiany na Kostaryce. Wyżej wspomniana FDA, która w zeszłym roku zaakceptowała m.in. modyfikację łososia, by rósł szybciej, aniżeli zazwyczaj, wydała oficjalną zgodę na produkcję i sprzedaż. Do tych zadań uprawniony jest wcześniej wymieniony Del Monte Fresh Produce oraz Dole Food Company. Póki co musimy jeszcze karmić się wyłącznie zdjęciami, ale jeśli są jacyś, którzy potrafią jeść wzrokiem, to bon appetit!
Tekst: Jakub Paciorek