Categories: magazyn

Cyt! Cydr

„Piłeś jabłecznik przykry i grusznic, Które ma Normand na miejsce macice [wina]”–pisał Jan Andrzej Morsztyn wyśmiewający cydr jako napój obcego pochodzenia, w dodatku przeznaczony dla plebsu. Od tamtego czasu zmieniło się całkiem sporo.Lawinowo wzrasta ilość producentów cydru i jego miłośników. A poza tym nie ma już społeczeństwa stanowego, więc bez obciachu możemy się raczyć trunkami dla pospólstwa. Jabłka są bez wątpienia najgorętszymi owocami sezonu. Nie musiały ,jak pomarańcze i cytryny, pojawiać się na rozkloszowanych spódnicach Dolce&Gabbana, wystarczyło embargo nałożone na polskie owoce przez Rosję. Fanpage Jedz Jabłka Na Złość Putinowi polubiło już ponad pięćdziesiąt tysięcy osób. Na nieco więcej niż podnoszenie internetowych łapek zdobyli się sygnatariusze obywatelskiego wniosku o zniesienie akcyzy na cydr. Cydr to niskoprocentowy napój alkoholowy wytwarzany na bazie przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek (rzadziej gruszek), czasem saturowany dwutlenkiem węgla. Dość  orzeźwiający i zazwyczaj słodkawy, powoli zyskuje swoich zwolenników także w Polsce.

Trudno się dziwić, ten aromatyczny trunek zdaje się być idealną alternatywą dla piw. W przeciwieństwie do nich pasuje do lekkich dań, czy deserów, a nade wszystko nie budzi negatywnych skojarzeń (vide banda dresów pod osiedlowym śmietnikiem dzierżących piwa).

Jeśli czujecie patriotyczny zew możecie wybrać jeden z cydrów od lokalnych wytwórców(ekskluzywnycydr z majątku Sławno produkowany w zależ ności od urodzaju, Cydr Ignaców), bądź trunki bardziej skomercjalizowanych producentów jak kultowy Cydr Lubelski w designerskich zielonych butelkach, bądź Green Mill Cider wyprodukowany przez Kompanię Piwowarską. Cydr jest alkoholem na wskroś europejskim, pitym przede wszystkim we Francji, ale także na terenie Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Skandynawii,  czy Niemiec. Co ciekawe jego największym wytwórcą na świecie je st właśnie Anglia. W Kornwalii możemy nawet udać się na swego rodzaju alkoholowe tournee koleją, degustując w kolejnych pubach lokalne odmiany jabłkowego alkoholu.

Polecamy na upały. Nie tylko ze względów ideologicznych, ale przede wszystkim smakowych.

 

Tekst| Helena Łygas

Komentarze
Rate this post
kris

Share
Published by
kris
Tags: +18

Recent Posts

Festiwal Wschód Kultury – Inne Brzmienia już w lipcu w Lublinie

„Inne brzmienia” to kultowy festiwal muzyki, którą trudno skategoryzować. Wszystko to, co nowatorskie i niepowtarzalne,…

1 godzinę ago

Egonlab – stylowe pokolenie dziadków i babć

Prawdziwa i zupełnie niespodziewana IT couple w wykonaniu osiemdziesięciolatków. Brzmi niewiarygodnie, prawda? Otóż od 2018,…

5 godzin ago

Wiosną świat wygląda lepiej – w obiektywie smartfona

Wiosną, kiedy wszystko budzi się do życia – ludzie wyglądają jakoś lepiej, a przyroda wręcz…

8 godzin ago

Chodź ze mną do przymierzalni – czyli kim jest brafitterka?

Brafitterka to osoba, która profesjonalnie zajmuje się doborem odpowiedniego do potrzeb biustonosza. To wykwalifikowana w…

2 dni ago

Nietypowy prezent na Dzień Ojca – jaki wybrać?

Jednym z najważniejszych dni w roku jest Dzień Ojca. Specjalnie na tę okazję przygotowywane są…

2 dni ago

Dlaczego kreatory www ciągle zyskują na popularności? Jak wybrać najlepsze narzędzie?

Jeśli chcesz stworzyć własną stronę internetową, masz do wyboru dwie drogi: albo zwrócisz się do…

6 dni ago