COLA W NOWEJ PRZESTRZENI

 

AM_CokeHQ

 

Morey Smith stworzyli w sercu Londynu, przestrzeń dla 350 pracowników firmy. Konstrukcja jest połączeniem stylu barokowego z modernistycznym.  Obecna siedziba mieści się w budynku zaprojektowanym w 1912 roku przez architekta Jana Belchera. Pierwotnie miał to być dom dla Royal Society of Medicine.

W czteropiętrowej przestrzeni do dyspozycji pracowników przekazano umieszczony na dachu taras z widokiem na miasto, kawiarnie i sale konferencyjne. W otwartej przestrzeni biurowej znajdziemy przechodzący przez trzy piętra wyświetlacz.

 

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-8

 

Ciekawy element stanowi, zlokalizowana w samym sercu projektu, zwisająca z drugiego pietra do recepcji instalacja wykonana przez Stuarta Haygartha.  Spadająca kometa skonstruowana została z ponad 80 tysięcy akrylowych kawałków lodu. Co ciekawe, konstrukcja utrzymuje się na ultra cienkich, podświetlanych przez diody LED drutach. 

 

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-7

 

Wykorzystanie klasycznych rekwizytów takich jak grafiki, oznakowania i opakowania do dekoracji stanowi świetne odwołanie do popkulturowego znaczenia Coca-Coli.  Ozdobą jednej ze ścian jest grafika, na którą składa się 5000 recyklingowych butelek Coca – Coli. Całość również jest podświetlana przez LEDowe lampki.  Projektanci nie zapomnieli, o kultowym czerwonym kolorze. Znajdziemy go na oprawie mebli i oświetleniu.

Firma Morey Smith zaprojektowała szereg biur dla znanych marek z siedzibą w Londynie. W ich portfolio możecie zobaczyć projekt przygotowany dla internetowego sklepu ASOS czy Red Bulla.  

 

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-5

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-4

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-3

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-1

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-9

coca-cola-uk-headquarters-by-moreysmith-2

 

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera