Niektórzy w kwestii kawy są tradycjonalistami. Ma być czarna, mocna, bez mleka i cukru. Są też tacy, który lubią testować coraz to nowsze kawowe wariacje.
Australijscy badacze stworzyli proszek na bazie brokułów, bogaty w składniki odżywcze, który może być idealnym uzupełnieniem białka i błonnika w organizmie. Wedle przeprowadzonych badań, dwie łyżki pudru stanowią ekwiwalent codziennego zapotrzebowania na warzywa. Oczywiście, proszek nadal smakuje tak, jak brokuły, ale pomysłodawcy zapewniają, że można go łatwo zamaskować, dodając go przykładowo do kawy.
Pomysł ten wykorzystała jedna z australijskich kawiarni, wprowadzając do menu broccolatte. Reakcje pierwszych, którzy odważyli się ją spróbować były dość skrajne. Smak został określony jako zielona, mleczna papka, ale znaleźli się tacy, którzy docenili, że ich poranny zastrzyk energii jest teraz urozmaicony o dodatkowe wartości odżywcze.
A Wy, odważylibyście się napić brokułowej kawy?