Beer Food Week. Nowy festiwal restauracyjny

najlepsze danie z piwem

Już 11 marca zaczyna się nowy festiwal restauracyjny Beer Food Week – dedykowany jak sama nazwa wskazuje łączeniu smaków dań i piw. Od 11 do 18 marca szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce zaserwują trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw.

Wydarzenie wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Każdy z dorosłych Gości otrzyma piwo Grimbergen dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online już od 20 lutego na stronie www.BeerFoodWeek.pl. Warto się spieszyć, bo liczba dostępnych stolików jest ograniczona, a koszt udziału bardzo rozsądny 49 zł za osobę.

Od blisko 10 lat obserwujemy zmiany na rynku piwa, najpopularniejszego trunku w Polsce. Pojawia się coraz więcej rodzajów piwa, a Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków i najwyższą jakość. Właśnie temu trendowi dedykowany jest Beer Food Week – nowy festiwal znanej marki festiwalowej Restaurant Week. W pierwszej edycji weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu miast i regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Śląska. W ramach festiwalu szefowie kuchni starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalnej cenie 8 zł (330 ml) oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni. – mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska – Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: “Smaki łączą się przy stole!”

Festiwal Beer Food Week odbędzie się aż w ośmiu regionach. W samej Warszawie weźmie w nim udział ponad trzydzieści znakomitych restauracji m.in. Artbistro Stalowa 52, Biała – Zjedz i Wypij, Casablanca, El Botellón, Gruby Josek, Italiana, Kubek w Kubek Bistro czy Klub SPATiF. Zadaniem szefów kuchni wszystkich tych miejsc będzie stworzenie trzydaniowego menu, doskonale łączy się ze smakami piw, które dobierane są zgodnie z zasadami beer pairingu. Szczegóły tych połączeń musicie poznać sami i gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni, bo wyobraźcie sobie kompozycję: gruszka, lody zabajone i beza mleczna plus Grimbergen Blanche!

Organizatorem Beer Food Week jest Restaurant Week Polska, jeden z dwóch największych i najpopularniejszych festiwali restauracyjnych na świecie. Pierwszą edycję Festiwalu wsparła marka Grimbergen, dzięki której wszyscy pełnoletni, festiwalowi goście otrzymają piwo dopasowane do trzydaniowego menu oraz możliwość zakupu zestawu degustacyjnego piw Blonde, Blanche i Double Ambrée w festiwalowej cenie.

Grimbergen to marka z belgijskim rodowodem i 900-letnią tradycją. To piwo o autentycznych klasztornych korzeniach, z opactwa powstałego w 1128 roku.

Termin festiwalu: 11-18 marca 2020

Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl

Lokalizacje: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Śląsk.

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera