Bacardi Mojito

mojito

Składniki:

40 ml rumu BACARDI Superior

2 kawałki limonki pokrojone w łódeczki

6 listków świeżej mięty

1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego

20 ml wody źródlanej / mineralnej

Gałązka świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Delikatnie zgniatamy kawałki limonki z cukrem. Następnie rozcieramy listki mięty w dłoniach i wrzucamy je do szklanki, wcześniej przecierając miętą jej krawędzie. Umieszczamy w niej do połowy kruszony lód, dodajemy rum BACARDI Superior i mieszamy. Na koniec dopełniamy szklankę kruszonym lodem, dodajemy nieco wody sodowej i gałązkę mięty dla dekoracji.

Kilka słów historii:

Można wierzyć, bądź nie, ale już w XVI wieku bywalcy spotkań towarzyskich pili koktajle. Co prawda ówczesne „mikstury” nie przypominały dzisiejszych drinków, niemniej jednak powstanie słynnego pierwowzoru Mojito szacuje się na rok 1586. Richard Drake, który piastował wówczas kilka ważnych stanowisk publicznych w Anglii, służył pod komendą Sir Francisa Drake’a i uzyskał tej domowej roboty drink poprzez dodanie cukru, limonki i mięty, co zabiło smak aguardiente (niewyrafinowany prekursor rumu). Żeglarze nazwali tę miksturę „El Draque” i rozpowszechnili ją na Kubie.

Dla podróżujących, którzy w latach 30. XX w. uciekali na Kubę z Ameryki i od jarzma prohibicji, Mojito oznaczało smak wolności. Od tamtego czasu ten drink przeżywa swój złoty okres i nieprzerwanie jest jednym z najpopularniejszych koktajli. Niektóre z pierwszych przepisów, które zachowały się do dzisiaj, wymieniają BACARDI jako jego kluczowy składnik. Obecnie Mojito BACARDI wyznacza ogólnoświatowy standard, według którego oceniane są wszystkie inne Mojito.

Komentarze
Podaj dalej

Zapisz się do Newslettera