Architektura kulinarna

Food design jest na tyle młodym zjawiskiem, że nie ma określonej definicji. Nie szukając pompatyczno-patetycznego określenia, food design to projektowanie żywności, Food design przenika począwszy od produkcji przemysłowej, po wzornictwo opakowań, branding, czy kształt, formę i zapach jedzenia.

Tworzenie kart menu to również forma food designu, czym zajmuję się przy okazji Architektury Kulinarnej. Architektura Kulinarna to nazwa, która spina w klamry moje kulinarne działania. Są to warsztaty gotowania, tworzenie koncepcji gastronomicznych, restauracji, kart menu, przyjęcia, zdjęcia, receptury. Istotnie dla mnie jest to, żeby food design był sztuką użytkową, bo prawdziwa potrawa bez względu na to jaką będzie mieć kreację do zdjęcia, musi zaliczyć kilka etapów, w momencie kiedy zostaje podana odbiorcy, jest to: wrażenie wzrokowe- czyli zauroczenie, zapach- czyli kuszenie, konsumpcja- czyli pełna akceptacja.

DSC_0615b

Oferta pracy w HIRO

Lubisz tematy związane z muzyką, filmem, modą i chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej


W Polsce niewiele osób zajmuje się food designem. Jednak dzięki temu, że organizuje warsztaty lub kolacje, staje się ten temat bliższy naszym codziennym nawykom. Coraz więcej kombinujemy, coraz częściej zwracamy uwagę na estetykę podania potraw. Dzięki temu też, coraz więcej restauracji zaprasza mnie do współpracy przy tworzeniu koncepcji gastronomicznych czy kart menu. Powstaje wiele knajp, dlatego każda z nich szuka swojej indywidualności, którą może się wyróżnić na tłocznym już rynku kulinarnym. Sercem restauracji, jest odpowiednio dobrana karta menu.

Niektórzy inwestorzy chcą aby zbudować od samego początku, całą koncepcję gastronomiczną, branding, identyfikację, dlatego zdecydowałam się na współpracę z zaufanym Architektem, który wspomaga moje projekty. Jak się okazuje, Szefowie kuchni są otwarci na współpracę z menu makerem, ponieważ w całej koncepcji nie są pomijani, wręcz przeciwnie, ich wiedza produkcyjna jest niezbędnym elementem w budowaniu nowej karty menu, w danym miejscu. W czasie tworzenia restauracji lub samej karty menu, biorę pod uwagę rynek, trendy kulinarne, założenia inwestorów, obraną grupę docelową, czy dostępność odpowiednich produktów. Po to by stworzyć pełny i spójny wizerunek w najlepszym smaku.

łosoś,prażona quinoa, koza z pomarańczą i imbirem- przepis

Z racji tego, że food design to moim zdaniem zabawa jedzeniem, nie ograniczają mnie żadne zasady, jedyną granicą jest moja wyobraźnia. Co zabawne, największą inspiracją w tworzeniu przepisów i ich receptur jest dla mnie książka kulinarna wydana na Podkarpaciu z 1885r. Kryje w sobie przepisy, które świadczą o tym, że nasza tradycyjna polska kuchnia, jest bardziej europejska niż nam się wydaje.

www.architekturakulinarna.pl

 

tekst | Jagna Niedzielska

Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News