Amerykańskie słodycze: 12 kultowych produktów z USA (Baby Ruth, Reese’s, Snickers)

Amerykańskie słodycze ranking kultowe marki hiro.pl
Ilustracja Chatilu

Hollywood, baseball i… batony. Amerykańskie słodycze od ponad wieku karmią popkulturę — od klasyków kina po sklepowe półki na całym świecie. Poniżej dwanaście ikon, które znacie z filmów, reklam i legend. Smacznego (i nostalgicznego).

1. Baby Ruth

amerykański, czekoladowy baton. Zrobiony z połączenia orzeszków ziemnych, karmelu oraz nugatu, oblany czekoladą. Powstał w 1921 roku. Początkowo twierdzono, iż nazwa nadana została na cześć Ruth – zmarłej córki byłego prezydenta Stanów Zjednoczonych Grovera Clevelanda. Obecnie przypuszcza się, że firma próbowała zarobić na popularności ówczesnej gwiazdy Jankesów Georga Hermana „Bebe” Ruth.

Baton Baby Ruth – klasyk amerykańskich słodyczy z orzeszkami i karmelem

2. Butterfinger

powstały w latach 20. ubiegłego wieku baton, zawiera nadzienie z masła orzechowego, pokryty czekoladą.

Butterfinger – baton z masłem orzechowym, klasyk z USA

3. Hershey’s Milk Chocolate bar

kultowy, amerykański, baton czekoladowy, który po raz pierwszy pojawił się w 1900 roku. Skład do dziś owiany jest tajemnicą.

Hershey’s Milk Chocolate – kultowa amerykańska tabliczka czekolady

4. Cadbury Dairy Milk

kultowy baton z mlecznej czekolady, powstał w 1905 roku.

Cadbury Dairy Milk – klasyczna mleczna czekolada (1905)

Zobacz też przysmak z Rosji: „Hematogen” – czekoladowe batoniki z… krwią

5. Toblerone

baton ma charakterystyczny trójkątny kształt . Nazwa jest kombinacją włoskiego słowa określającego nugat „torrone” i nazwiska autora Theodora Toblera, powstał w 1908 roku w Szwajcarii. Zrobiony jest z czekolady, nugatu, migdałów oraz miodu.

Toblerone – trójkątny baton z nugatem, migdałami i miodem

6. Snickers

najlepiej sprzedający się baton czekoladowy na świecie. W skład wchodzi nugat pokryty karmelem i orzeszki ziemne. Nazwany został na cześć najlepszego konia rodziny Mars, powstał w 1942 roku.

Snickers – baton z nugatem, karmelem i orzeszkami ziemnymi

7. Reese’s Peanut Butter Cups

małe babeczki zrobione z masła orzechowego i pokryte czekoladą. Produkt stworzony w 1928 roku, inspirowany batonem Hershey’s.

Reese’s Peanut Butter Cups – czekoladki z masłem orzechowym

8. M&M’s Peanut Butter

kolorowe, kuleczki oblane czekoladą, oznaczone literką „m” , które podbiły serca miłośników słodyczy na całym świecie, w tej wersji – nadziewane masłem orzechowym

M&M’s Peanut Butter – drażetki z nadzieniem z masła orzechowego

9. Tootsie Roll Midgee

czekoladki do żucia, w formie cukierka. Od 1896 roku produkowane z niezmienną recepturą.

Tootsie Roll Midgee – żuwane czekoladki w formie cukierków (od 1896)

10. Aunt Jemima Original Syrup

oryginalny, amerykański syrop do pancake’ów

Aunt Jemima Original – klasyczny amerykański syrop do pancake’ów

11. Hershey’s Kisses Cookies’n’ Creme

malutkie czekoladki o charakterystycznym kształcie łzy, owinięte błękitną folią aluminiową, w tej wersji – połączenie białej czekolady z kawałkami ciasteczek, produkcja Hershey’s.

Hershey’s Kisses Cookies ’n’ Creme – biała czekolada z ciasteczkami

12. Rocky Mountain Marshmallows

oryginalne pianki Marshmallows, idealne do pieczenia na ognisku lub do popołudniowej kawy lub gorącej czekolady.

Rocky Mountain Marshmallows – klasyczne pianki na ognisko i do kakao

Tekst: Wioleta Żochowska

Foto: walmart.com

 


Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News