7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Jedzenie w misce leżącej na blacie

Restaurant Week, czyli największe święto sztuki kulinarnej trwa i będzie trwało do 31 października. Co restauracje biorące udział w tym wyjątkowym wydarzeniu mają do zaoferowania wegetarianom?

400 restauracji, 35 miast i tysiące smaków do przetestowania. Tegorocznej edycji Restaurant Week przyświecają dwa hasła: #SzanujJedzenie oraz #KochajJedzenie promujące ideę zero-waste i niemarnowania żywności.

Będąc już kilka dni po rozpoczęciu Restaurant Week postanowiliśmy przygotować dla Was szybkie zestawienie 7 krakowskich restauracji, w których wegetariańskie menu zasługuje na szczególne wyróżnienie!

Rezerwacji możecie dokonywać tutaj, a do każdej z nich dołączany jest prezent od organizatorów w postaci koktajlu Martini Fiero & Kinley Tonic. Każda restauracja posiada dwa festiwalowe zestawy menu, my jednak skupimy się dziś wyłącznie na ich wegetariańskiej części!

1. Tasca Ruczajniktasca ruczajnik 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Restauracja Tasca Ruczajnik debiutująca podczas tegorocznego Restaurant Week, oznaczona jako miejsce przyjazne dla osób LGBTQ+, to casualowe miejsce serwujące kuchnię portugalską, idealne, by wybrać się na obiad, brunch, czy kolację. W wegetariańskim menu znajdziemy jako przystawkę pomidora w skorupie z soli z oliwą miętową i miętową bryndzą. Daniem głównym jest grzybowe brownie z sosem z koziego sera i dymkowym mchem, a deser to kokosowe praliny z kawą Sical na trzy sposoby!

Adres: Ruczaj 39

2. FOLK meat & vegefolk meat wege 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Kuchnia polska w nowoczesnym, jak sama nazwa wskazuje – FOLK meat & vege, mięsno-wegańskim wydaniu. To miejsce, gdzie można odkryć na nowo zapomniane smaki i niezrównaną polską gościnność! W wegetariańskim menu znajdziemy tutaj w ramach przystawki placuszki z cukinii i kaszy kuskus oraz dip czosnkowy. Daniem głównym jest piramidka z grillowanych warzyw zapiekana z serem podana z bazyliowym pesto, a deser stanowi tarta owocowa z serkiem mascarpone.

Adres: Piastowska 22

3. Mavericks Cracowmarevicks 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Kalifornijskie klimaty i kolorowa oaza po słonecznej stronie życia. Restauracja Mavericks jest położona w samym centrum Krakowa, 10 minut od dworca głównego, rzut beretem od Starego Miasta. Dania, których tu skosztujecie podawane są w kaliforniskim stylu z azjatyckimi, meksykańskimi i europejskimi wpływami. Menu wegetariańskie oferuje jako przystawkę krem marchwiowo-imbirowy z mlekiem kokosowym. Danie główne to poke bowl ze smażonym tofu, a na deser – wegańskie ciasto bananowe z orzechami pecan!

Adres: Pawia 3

4. Bisto 11 Food & Winebistro11 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Bistro 11 Food & Wine zostało stworzone z pasji do jedzenia i sympatii do ludzi. Lokalni dostawcy zapewniają swieże i pełnowartościowe warzywa, owoce, mięso oraz ryby. Restauracja została wyróżniona dwoma czapkami kucharskimi w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016. Wegetarianie będą mieli to prawdziwy raj! Przystawka w tym miejscu to cukinia z ricottą i suszonymi pomidorami, marynowana dynia, rukola, szpinak, prażone migdały, winegret pomarańczowy. W ramach dania głównego otrzymacie gołąbki z kaszą bulgur, purée z topinamburu, podgrzybki z jarmużem i pieczoną papryką, a deser – niebo w gębie, czyli mille-feuille, krem pâtisserie z wędzoną śliwką duszoną w czerwonym winie, puder z bezy, pomarańcza, czekolada.

Adres: Rakowicka 11

5. Il Piattoil piatto 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Il Piatto, czyli włoska klasyka w wersji kreatywnej! Miejsce, łączące tradycje włoskiego jedzenia i spędzania czasu z nieposkromioną kreatywnością na talerzach i w kieliszkach. W ramach Restaurant Week wegetarianie w festiwalowym menu znajdą: krem z batata i masła orzechowego, podwędzana śmietana, pestki dyni, konfitura cebulowa; pizzę z patelni z czarnuszką, buffala, parmezan, wędzona oliwa, rukola, a na deser lemon curd, jabłko, marakuja, mango, kruszonka maślana, palona biała czekolada.

Adres: Rakowicka 19/1

6. ORZO people-music-natureorzo 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

ORZO to naturalnie gościnna miejska przestrzeń i przepyszna kuchnia. Restauracja znajduje się nieopodal krakowskiego MOCAK-a, więc łatwo można połączyć przyjemne (jedzenie) z pożytecznym (zgłębianiem tajników sztuki współczesnej). Idealne miejsce, by odetchnąć od miejskiego zgiełku. W ramach przystawki w wegetariańskim menu serwowana jest Casseruola Con Scrocchiarelli – mini zapiekanki na scrocchiarelli z piklami zapieczone z papryką, oliwkami, czosnkiem, ziołami, zatarem, karczochami, kaparami, suszonymi pomidorami i oliwą. Danie główne to ORZO Vegan Wings – kawałki vege Qurczaka w chrupiącej panierce, frytki, ORZO vegan mayo, ketchup kimchi. Deser – Chocolate Souffle – suflet czekoladowy nadziewany malinami!

Adres: Lipowa 4a

7. Del Papa Ristorantedel papa 7 wegetariańskich miejscówek w Krakowie, które biorą udział w Restaurant Week

Nasze zestawienie zamyka Del Papa Ristorante – inspirowana włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. Powstała z fascynacji kuchnią różnych regionów Włoch restauracja już od ponad 13 lat zachwyca niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. To, co restauracja ma do zaproponowania dla wegetarian to: delikatny krem z jarmużu w towarzystwie przepiórczego jaja posypany bazyliową kruszonką; kremowe kaszotto dynia, groszek, grzyby z kozim serem otulonym orzechową skorupką oraz mus czekoladowe trio podany z sosem waniliowym.

Adres: św. Tomasza 6

Rate this post